Πιερρακάκης στον ΣΕΠΕ: Μεγάλα ψηφιακά έργα ύψους 2,3 δισ. φέρνουν ένα άλλο κράτος

Τρισίμιση χρόνια μετά «έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς» ανέφερε ο υπουργός

Μιλώντας στο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στα τελευταία «3,5 χρόνια πυκνής συνεργασίας» και γεγονότων τα οποία όπως χαρακτηριστικά σχολίασε «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον πώς μπορεί κανείς» να τα επεξεργάζεται «για να πηγαίνει μπροστά».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πίστη του ότι «η πληροφορική και η τεχνολογία μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνεισφορά, μεγαλύτερη δυνατή επίδραση για να αλλάξεις και να επηρεάσεις τα προβλήματα της κοινωνίας» και στην προετοιμασία που είχε προηγηθεί πριν την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού τόσο όσον αφορά το «πεδίο», όσο και τον «ορίζοντα». «Το πεδίο είναι τι είχε γίνει καλά και τι δεν είχε γίνει καλά. Συστήματα που είχαν δουλέψει: η Ελλάδα είχε την κληρονομία του Taxis, είχε την κληρονομία της συνταγογράφησης, πολλών άλλων συστημάτων. Και σε πολλά πράγματα είχαμε αποτυχίες κι εμείς, όπως όλοι. Και βέβαια τον ορίζοντα υπό την έννοια το ότι αρκούσε κανείς να δει τι είχε συμβεί σε άλλα κράτη και να διδαχθεί από τα λάθη των άλλων -αυτός είναι ο ευφυέστερος τρόπος για να διδάσκεσαι, από τα δικά σου λάθη είναι ο αποτελεσματικότερος. Ο ευφυέστερος είναι να διδάσκεσαι από τα λάθη των υπολοίπων» επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές επιλογές, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι το gov.gr δημιουργήθηκε στους πρώτους 9 μήνες διακυβέρνησης ενώ υπήρξε μια αντιστροφή στρατηγικής, εκκινώντας «από την ανάγκη την οποία θέλαμε να εξυπηρετήσουμε. Νομίζω ότι κατακτήθηκε ο ορισμός του προβλήματος, ο οποίος ήταν ότι η Ελλάδα ήταν μία γραφειοκρατική χώρα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε απλές ψηφιακές τεχνολογίες για να την κάνουμε λιγότερο γραφειοκρατική», προσθέτοντας τις αντίστοιχες αρμοδιότητες στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ώστε να έχει πρόσβαση σε «όλα τα Μητρώα του Δημοσίου μεταξύ τους, να τα κάνει να μιλάνε» μεταξύ τους.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε «τρία βασικά πεπραγμένα σε αυτόν τον τομέα των ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών. Καταρχήν τις μετρήσαμε, δηλαδή κάναμε μία αποτίμηση του πόσες είναι αυτές οι υπηρεσίες, δεν ξέραμε μέχρι το 2019. Πρώτη ερώτηση ”όπως κάποτε δεν ξέραμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα”, πρώτη ερώτηση στους συνεργάτες μου ”πόσες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο ψηφιακά;”. Η απάντηση είναι ”δεν ξέραμε”. Μετρήσαμε, ουσιαστικά, πόσες ήταν αυτές οι υπηρεσίες και τις βρήκαμε 501. Προσθέτουμε δύο την πρώτη ημέρα: την υπεύθυνη δήλωση και την εξουσιοδότηση. Σήμερα είναι 1.500. Άρα το βήμα ένα είναι τριπλασιασμός των υπηρεσιών. Τι παρήγαγε ο τριπλασιασμός των υπηρεσιών; Επί 100 στις χρήσεις. Είχαμε 8,8, εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, έχουμε 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Το διαιρείς με τον πληθυσμό και αποτυπώνει τις ουρές που απέφυγες. Και αυτό από μόνο του είναι το μέγεθος της όλης αυτής μεταρρύθμισης».

Επιπλέον, 3,5 χρόνια μετά «έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 220 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 2,3 δισ., πάνω από 400 εκατ. σε ενισχύσεις, περισσότερα από 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε άλλα 600 εκατ. σε διαγωνισμούς» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα έργα αποτυπώθηκαν «από την πρώτη ημέρα του 2019», στη «Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», στην υλοποίηση της οποίας συνεισέφερε καθοριστικά το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό το οποίο περιγράφεται ως gap analysis, δηλαδή, ποιο είναι το κενό ανά υπουργείο, ανά υπηρεσία» είπε ο κ. Πιερρακάκης, συνεχίζοντας, «μετά ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κορονοϊός και μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο του αναγκαίου και να μπούμε και στη σφαίρα του επιθυμητού. Με έργα δηλαδή τα οποία συνομιλούν με το μετά, όχι μόνο με τις ανάγκες της χώρας που είχαμε στα χέρια μας εκείνη τη στιγμή».

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν προχωρήσει μεταρρυθμίσεις στις τηλεπικοινωνίες, όπου υπάρχει επίσης «η διπλή εικόνα», δηλαδή «στην κινητή τηλεφωνία να είμαστε κάπου 25η στον κόσμο, ενώ στη σταθερή να είμαστε 93η-95η». «Στην κινητή τηλεφωνία κάναμε την πιο καινοτόμο δημοπρασία φάσματος στην Ευρώπη και μία σίγουρα από τις πιο καινοτόμες στον κόσμο μέσα από τη δημιουργία του Φαιστός και το πώς επενδύουμε στο 5G. Στη σταθερή ξεκινήσαμε από 270 χιλιάδες γραμμές Fiber to the Home στο τέλος του 2019 για να είμαστε σήμερα 1,15 εκατομμύρια, από έναν παρονομαστή 4,8 εκατομμύρια δυνητικών γραμμών που θα καλυφθεί μέχρι το 2027 από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από το Ultra Fast Broadband. Και εκεί τρέχουμε γρήγορα. Και εκεί ο ανταγωνισμός στην Τεχνολογία μπαίνει στην εξίσωση. Και εκεί βλέπουμε τη Starlink πλέον να ξεκινά να εκπέμπει στη χώρα μας και να ρυθμίζεται από την ΕΕΤΤ» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ως προς «τον χώρο του διαστήματος» σχολίασε ότι αξιοποιείται «με έναν γήινο τρόπο ο οποίος προβλέπει και επιτάσσει και να έχουμε μικροδορυφόρους και ασφαλείς κρατικές επικοινωνίες και για να τους αξιοποιούμε πάλι στα καθημερινά προβλήματα τα οποία έχουμε στη χώρα μας, όπως οι φωτιές. Και εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «ήταν μία από τις καλύτερες εκδοχές του ελληνικού κράτους, που αισθάνομαι πολύ προνομιούχος που είχα την ευκαιρία να δω και να συμμετάσχω σε αυτήν. Είτε ήταν τα στελέχη του συστήματος Υγείας, είτε ήταν οι πληροφορικοί -όλοι είναι εδώ, συνεργάτες μου, τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας, τα στελέχη του Στρατού χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε λειτουργήσει τα logistics. Μέχρι τη λειτουργία των αλγορίθμων, συμβουλευτικές εταιρείες που μας βοήθησαν, το πώς κάναμε τη διανομή των εμβολίων από πέντε σημεία σε 440. Το πώς χρειάστηκε όλοι μας να γίνουμε περισσότερο ειδικοί σε αυτό και στην επιχειρησιακή έρευνα».

«Η βελόνα κινείται και κινείται μάλιστα με την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει κινηθεί ποτέ. Είναι μία μη αναμενόμενη μεταρρύθμιση όχι ως προς την φορά της αλλά ως προς την ταχύτητα και την επιτάχυνσή της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι αυτή η μεταρρύθμιση υποδομών να μπορέσει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από τον πολιτικό κύκλο τα επόμενα χρόνια, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή κατάκτηση όλων μας».

Πηγή: skai.gr