Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στα μέσα Φεβρουαρίου παρέπεμψε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, την έναρξη εφαρμογής της δήλωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης με μία μόνο κίνηση απευθείας στα μαιευτήρια, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τέλος στην γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των γονέων, κάνοντας ταυτοχρόνως την αρχή ψηφιοποίησης του κράτους.

Αναλύοντας τα οφέλη της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποστήριξε ότι «στόχος είναι να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος», τονίζοντας ότι συνιστούσε ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των πολιτών προεκλογικά και γι' αυτό δέσμευση της κυβέρνησης. «Κράτος έχουμε. Πρέπει να το φέρουμε στο 2020», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα όταν γεννιέται ένα παιδί χρειάζεται σειρά δικαιολογητικών, οδηγώντας τους γονείς σε πολλαπλές ουρές και πολλαπλά βήματα και πρόσθεσε: «Πλέον η διαδικασία αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο.  Από τα μέσα Φεβρουαρίου οι  γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει μέσα στο μαιευτήριο. Όλη η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, οι οποίοι στο τέλος θα ενημερώνονται είτε με mail είτε με sms».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι η απλοποίηση της διαδικασίας δήλωσης των γεννήσεων θα γίνει σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη που θα ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, με μία μόνο ενέργεια του γονέα στο μαιευτήριο θα ενημερώνονται όλα τα μητρώα, όπως αυτό για ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και φορέα ασφάλισης του παιδιού.