Πέτσας: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ

Πέτσας: Στο τραπέζι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ

Απαγόρευση των μετακινήσεων μετά τις 21:00 το βράδυ εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας σημειώνοντας ότι «πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε την χθεσινή διαπίστωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Αναγνώρισε την κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορωνοϊό. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως εντόπισε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000 μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown. Πάντως, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά 35 - 40% , ωστόσο, πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα πέσουν σε αριθμό σχετικά γρήγορα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται με τον αριθμό των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. και των διασωληνώσεων να αυξάνει, λόγω του φορτίου των προηγούμενων ημερών. «Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ' επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι αρκετές», τόνισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε ορισμένες πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά την αυριανή του ομιλία στη Βουλή. Διαβεβαίωσε σε κάθε περίπτωση ότι «θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλές εταιρείες, που προχωρούν στην παρασκευή εμβολίου ( Pfizer, AstaZeneca, Monterna Johnson & Johnson κ.α) επισήμανε ότι θα υπάρχει διαθέσιμο στοκ εμβολίων για τον πληθυσμό και χαρακτήρισε το εμβόλιο μία μεγάλη αχτίδα φωτός, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του δώρου των Χριστουγέννων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την πιθανότητα καθορισμού του βάσει του μισθού, που θα έπαιρνε κάποιος εάν εργαζόταν το Νοέμβριο, ήτοι δεν υπήρχε lockdown. «Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας της προηγούμενης εβδομάδας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ