Πέτσας σε ΣΚΑΪ: Αντιπλημμυρικά έργα σε 51 δήμους -Συζήτηση για νέα πρόσκληση στο «Άντώνης Τρίτσης»

Για τις πυρκαγιές και τα έργα αποκατάστασης, καθώς και τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Αντιπλημμυρικά έργα υλοποιούνται σε 51 δήμους της χώρας από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές, όπως είπε ο υπουργός αναφέροντας ότι τα έργα φτάνουν τα 154 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για το έργο της Ιστιαίας ύψους 11 εκατ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι προστέθηκε έξτρα στο πρόγραμμα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτά δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα να γίνουν, γι’ αυτό συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο από την προηγούμενη Δευτέρα το ενδεχόμενο να ανοίξει μια νέα πρόσκληση στο πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ για πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα.»

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών.

«Δίνουμε μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας, στη συνέχεια, ανέφερε ότι έχουν γίνει δύο παρεμβάσεις για ταχεία διαδικασία ανάθεσης των  αντιπλημμυρικών έργων και υπαγωγή των δασαρχείων στη Γενική Διεύθυνση Δασών για το έργο στις καμένες περιοχές. Χρειάζεται να γίνουν μελέτες 15 ημερών και μετά να μπουν τα συνεργεία. Τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των περιοχών.

Τέλος, για την πλατφόρμα αποζημίωσης των πυρόπληκτων που ανοίγει το απόγευμα, ο κ. Πέτσας είπε ότι το πακέτο είναι γενναίο και οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα, μόνο με μία αίτηση.

Όπως εξήγησε, το πακέτο στήριξης αποτελείται από 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο.
 

Πηγή: skai.gr