Πέντε έως δέκα προαναχωρησιακά κέντρα μεταναστών προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε ανακοινώσεις για το πού θα γίνουν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους μετανάστες θα προχωρήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Οι πρώτες ανακοινώσεις θα αφορούν πρώτα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει παλιές βιομηχανικές μονάδες. 

Τη λειτουργία 5 έως 10 κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, κάποια εκ των οποίων σε νησιά, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο (Τέταρτη) σύμφωνα με πληροφορίες.  

Τα προαναχωρησιακά κέντρα αναμένεται να δημιουργηθούν:

  • Βόρειο Αιγαίο: Χίο, Σάμο και Λέσβο
  • Νότιο Αιγαίο: Λέρο και Κω
  • Κρήτη
  • Ηπειρωτική Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που είχε χθες με τους περιφερειάρχες στο Μαξίμου, τους ζήτησε να επιδείξουν «έμπρακτη αλληλεγγύη  προς τα νησιά στη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος».   

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας».

Στη συνέντευξη του στη Handelsblatt ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. 

«Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. 

Στην σύσκεψη με τους περιφερειάρχες παρευρέθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου τοποθετήθηκε για το μεταναστευτικό αναφέροντας ότι θα προσληφθούν συνολικά 1.700 άτομα, 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των Κέντρων. 

Εντωμεταξύ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», μεταφέροντας 28 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 3 από τα Μεστά Χίου, οι οποίοι αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.
 

Πηγή: skai.gr