Βοήθεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει κυρίως με τη Βουλγαρία για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ ζήτησε ο Στέβο Πεντάροφσκι στη χθεσινή συνάντηση που είχαν. 

«Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Του ζήτησα, ως ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα τελευταία χρόνια και ως πρωθυπουργός μίας χώρας μέλους που πρέπει να γνωρίζει το πλήρες νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν υπάρχει μόνο για την επίλυση των διαφορών στο όνομα, αλλά και για τη θεμελίωση μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, (σ.σ. του ζήτησα) σε αυτό το κομμάτι τη στήριξη και τη βοήθειά του με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, οι οποίοι είναι ακόμα σκεπτικοί, πρωτίστως με τη Βουλγαρία, και ασφαλώς και με άλλους που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη χώρα, η οποία ανεπισήμως αντιμετωπίζεται ως πακέτο με εμάς, την Αλβανία», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο Στέβο Πεντάροφσκι.
 
Διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή υποσχέσεις, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν (σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό) και συμπλήρωσε: «Έλαβα, όμως, ξεκάθαρη δέσμευση και ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του ότι το έχει κάνει αυτό μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το κάνει».
 
Ο Πεντάροφσκι σημείωσε επίσης ότι στις συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας «κατά γράμμα».
 
«Είμαστε απολύτως σοβαροί σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική πρόθεση να εφαρμόσουμε όλα εκείνα που είναι γραμμένα στο κείμενο της συμφωνίας και από αυτή την άποψη ζήτησα και από την ελληνική πλευρά μεγαλύτερη επικαιροποίηση αναφορικά με ορισμένα στοιχεία, συνιστώσες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες πρωτίστως εξαιτίας της πανδημίας με τον κορωνοϊό βρίσκονται σε ένα είδος αναμονής. Πρόκειται για τις δύο Επιτροπές, που συστάθηκαν στο μεταξύ, και υφίσταται ένα Συμβούλιο που πρέπει να κάνει αξιολόγηση του τι έχει επιτευχθεί. Το πρώτο διακυβερνητικό συμβούλιο έκανε τέτοια αξιολόγηση το 2019, έκτοτε δεν είχαμε ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.
 
Αναφορικά με τις επιτροπές για τα εμπορικά σήματα και για τα εκπαιδευτικά, ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, επανέλαβε ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες, ώστε αυτές οι επιτροπές να ξεκινήσουν να συναντώνται εκ νέου μετά από ένα διάλειμμα ενάμισι έτους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Επιτροπή για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα είχε πραγματοποιήσει πριν την πανδημία έξι συνεδριάσεις και «το θετικό είναι ότι τέσσερα πρακτικά από τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί, εναρμονιστεί και υπογραφεί από αμφότερες τις πλευρές», ενώ τα εναπομείναντα δύο πρακτικά πιθανότατα θα εναρμονιστούν και θα υπογραφούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν λάβει χώρα η προαναγγελθείσα συνεδρίαση.
 
Στις συναντήσεις, όπως είπε ο κ. Πεντάροφσκι σε δημοσιογράφους από τη χώρα του, συζητήθηκε επίσης, η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς. Ειδικότερα, για τα τρία μνημόνια που δεν έχουν ακόμα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ.Πεντάροφσκι ανέφερε ότι αμφότεροι οι συνομιλητές διαβεβαίωσαν ότι εν ευθέτω χρόνω θα υποβληθούν προς κύρωση.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις