Πελώνη: Το μεσημέρι το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Για τη δημόσια υγεία, αλλά και τις επενδύσεις, τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκμαψης, ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα Πελώνη δήλωσε πως το μεσημέρι θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων επαγγελματικών ομάδων. Ανέφερε επίσης ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν να καλυτερεύουν.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 κρούσματα/ημέρα, δηλαδή κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, σημειώθηκε σημαντική μείωση νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων.

 

 

Σχετικά με την οικονομία, είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη μπει σε εφαρμογή. 

Η Ελλάδα είναι στις ωφελημένες χώρες και δικαιούται περίπου 31 εκατ. σε επιδοτήσεις και δάνεια.

Η κυβέρνηση κατέθεσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών που πήραν έγκριση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις.

Οι πόροι από το σχέδιο εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ, ενώ σε έναν ορίζοντα 7ετίας θα δημιουργηθούν επιπλέον 200 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη θα φτάσει το 7%.

Το σχέδιο αναπτύσσεται 4 βασικούς πυλώνες:

- Πράσινη μετάβαση
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
- Απασχόληση και κοινωνική συνοχή
- Ιδιωτικές επενδύσεις με αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας

Η κα Πελώνη είπε ότι οι περισσότεροι πόροι κατευθύνονται στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία. Επίσης, εκτιμάται ότι εντός του 2021 θα εκταμιευθούν 8 εκατ. ευρώ για την πράσινη ενέργεια. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ κατά 30% στα 5 νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος) με δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σε συμφωνία με τους θεσμούς αποφασίστηκε η μείωση να είναι μόνιμη, για όσο λειτουργούν τα κέντρα αιτούντων άσυλο.

Τέλος, στο Eurogroup αποφασίστηκε εκταμίευση του 5ου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ. 
 

Πηγή: skai.gr