Πελώνη: Θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από Σύνταγμα και νόμους αν δεν συμμορωθούν οι γιατροί

Αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι θα έρθουν οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι δε θα συμμμορφωθούν με την επιστράτευση, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «ελπίζουμε να πράξουν το καθήκον τους». 

Όπως επισήμανε, η επιστράτευση ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας, το οποίο κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να ενεργοποιηθεί. Μετά το χαμηλό ενδιαφέρον εθελοντικής προσφοράς του -μόλις 67 γιατροί- η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο μέτρο αυτό.  

«Καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση στον ιό, η κυβέρνηση ενισχύει δραστικά το Ε.Σ.Υ. που δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται για το επόμενο διάστημα- ισχυρή πίεση. Έχουμε ήδη  θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά», δήλωσε κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση. 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου, η κ. Πελώνη απέφυγε να απαντήσει τονίζοντας ότι είναι μια δύσκολη περίοδος εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Παρασκευή. 

Σχετικά με τα self test, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά, από το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, σε δωρεάν παροχή τους σε όλο τον πληθυσμό. «Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού», σημείωσε. 

Πρόσθεσε δε ότι θα παρέχονται εντελώς δωρεάν, χωρίς κανένα αντίτιμο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης των θετικών αποτελεσμάτων σε σχετική πλατφόρμα και θα προστίθενται στα συνολικά κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, στόχος των self test είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών ασθενών και η ιχνηλάτηση των επαφών τους. 

 

Πηγή: skai.gr