ΚΑΙΡΟΣ

Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο αρχηγών

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με ιταλούς δημοσιογράφους λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και επιβεβαίωσε ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Το συμβούλιο έχει οριστεί για το Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι.

Αιχμηρές τοποθετήσεις από τα κόμματα

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκληρωση των προκαταρκτικών τηλεφωνικών επαφών ο πρωθυπουργός διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος εθνικός διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Το πρώτο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν προς τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι θα ανταποκριθεί μεν στην πρόσκληση, αλλά διευκρίνισε ότι η συμμετοχή του «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Σε πιο σκληρό τόνο το σχόλιο της Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να συναινέσει «σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις». Δεν μπορεί , προσέθεσε, η αντιπολίτευση να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνένοχων για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την κυβερνητική πολιτική.

Μάλιστα. η κ. Γεννηματά έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι μολονότι θα παραστεί στο δεν θα δεχτεί καμία συζήτηση για το ασφαλιστικό, ακριβώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως ζήτημα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.

Όσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος και έχουν διατυπώσει τις προτάσεις τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει δηλώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Αρχηγών.

«Όλοι κάναμε τις υπερβολές μας στο παρελθόν. Τώρα όμως είναι η ώρα της συνεννοήσεις», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον Σταύρο Θεοδωράκη σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο επικεφαλής του Ποταμιού τον ρώτησε γιατί τορπίλισε το κλίμα συνεννόησης που διαφαινόταν το καλοκαίρι.

Οι ιταλοί δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Παυλόπουλο για την πορεία της χώρας μας, με τον Πρόεδρο να απαντά ότι κύριος στόχος είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Σε σχέση με το προσφυγικό κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκράτες ή πρόσφυγες. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές αρχές μπορεί να συνεργάζονται με τους διακινητές και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της».

«Η χώρα αυτή πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά πρέπει να σεβασθεί το γραπτό και εθιμικό δίκαιο», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr