Τσίπρας: Ο καημός του Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους νεοναζί αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών

Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου – Κοντιάδη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε παρέμβασή του στη συζήτηση επί της τροπολογίας- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη- Τι προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση στη συζήτηση επί της τροπολογίας για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

Ο κ.Τσίπρας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε εκείνος στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή. Ο κ.Τσίπρας αναρωτήθηκε ποιος άλλος κρατούμενος είχε το δικαίωμα να προβάλει εκπομπές στο διαδίκτυο. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «κορώνες εθνικού διχασμού» που στόχο έχουν τις ψήφους της ακροδεξιάς. «Κάνατε όμως λάθος, προς τα πίσω τα πάτε, ούτε οι ακροδεξιοί θα σας ψηφίσουν, θα χάσετε και το κέντρο. Οι κεντρώοι είναι σκεπτόμενοι, δεν πείθονται ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Κάνατε ιστορικό λάθος. Ευτελίζετε τη διαδικασία με πρόχειρους και εφήμερους προεκλογικούς σχεδιασμούς. 

Στο συντηρητικό στρατόπεδο είναι αναμφισβήτηση η ηγεμονία της ακροδεξιάς.

Η Δημοκρατία συρρικνώνεται όταν η διαφθορά και η διαπλοκή θεριεύουν. Ποια είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη; Να αποδείξει ότι όλοι το ίδιο είμαστε, όχι ότι είναι αθώος.

Εκαναν πρωτοσέλιδο ότι ο Παππάς έπαιρνε σακούλες με χρήματα από τον Καλογρίτσα. Εκανε μηνύσεις και εξώδικα ο Παππάς. Πέρασε η λάσπη στην κοινή γνώμη. Αυτή είναι η συνταγή της δεξιάς ανά τον κόσμο. 

-Σας καλούμε να κάνετε ένα βήμα πίσω, να κάνουμε και εμείς ένα βήμα πίσω και να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των απογόνων της ΧΑ στις εκλογές, αλλά να μην έχει τους ανιστόριστους συμψηφισμούς των δύο άκρων.
Και μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις στο δημόσιο διάλογο. Μια τέτοια σύγκλιση μπορεί να γίνει πάνω στις προτάσεις έγκριτων Συνταγματολόγων. Σας καλώ λοιπόν να συγκλίνουμε πάνω στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και άλλων σημαντικοί και έγκριτοι συνταγματολόγοι.
Προτάσεις που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδιασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως εκεί μπορούμε και πρέπει να πάμε.
Θα καταθέτουμε αμέσως τώρα τη σχετική τροπολογία. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε από εσάς, τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία.

O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή δική του τροπολογία για το ζήτημα. Η τροπολογία έχει ως εξής:

 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ», ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» 

Θέμα: «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη διάταξη συμπληρώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με το άρθρο 92 του ν. 4804/2021 (Α΄ 90), με τη θέσπιση μιας πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος. 
Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης. Η διάταξη τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι.   


Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Άρθρο...
Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 με τίτλο «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄ 57) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».


Αθήνα, 08/02/2023


Οι Προτείνοντες Βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης


Γεροβασίλη Όλγα

Βίτσας Δημήτρης

Βούτσης Νίκος

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φλαμπουράρης Αλέκος


 

Πηγή: skai.gr