Κλείσιμο

Παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ για τους δύο στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Παρέμβαση του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών στην Τουρκία ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη ζήτησε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να διαμηνύσει στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για «ταχεία και θετική» έκβαση της υπόθεσης.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η επικοινωνία Τσίπρα - Γκουτέρες ήλθε μία ημέρα αφότου η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, που σημαίνει ότι θα παραμείνουν κρατούμενοι έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Μιλώντας νωρίτερα κατά τη διάρκεια του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε η υπόθεση των δύο κρατούμενων στρατιωτικών απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτίμησε πάντως πως η Άγκυρα εν τέλει θα κατανοήσει ότι είναι αδιέξοδη ή όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν.

Οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται με την κατηγορία της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, αν και φαίνεται πως συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανή κατασκοπεία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας. Κυβερνητική πηγή δήλωσε μετά τη σημερινή σύσκεψη ότι για την ώρα δεν τίθεται θέμα επικοινωνίας Τσίπρα με τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ή τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: skai.gr