ΚΑΙΡΟΣ

Παράνομη η συγκρότηση της Προανακριτικής κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Παράνομη χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη Novartis.

Με επιστολή τους προς τα μέλη της, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ότι παραβιάστηκε τόσο ο Κανονισμός της Βουλής όσο και το Σύνταγμα, αφενός μεν γιατί το άρθρο 86 του Συντάγματος απαιτεί τον σαφή προσδιορισμό των πράξεων ή των παραλείψεων των πολιτικών προσώπων και τις διατάξεις που θεωρείται ότι παραβιάστηκαν – κι αυτό όπως τονίζει δεν συμβαίνει στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ – αφετέρου δε γιατί όπως έχει εξηγήσει η εισαγωγή των 3 πολυσυζητημένων μαρτύρων στο καθεστώς προστασίας ήταν παράνομη, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες.

«Δεν αρκεί η παραπομπή στη δικογραφία. Θέλει στοιχειωδώς πραγματικά περιστατικά για τη σύσταση της Επιτροπής. Εμείς τους λέγαμε μην ψηφίζετε σε 11 κάλπες. Αφού μας κατέστησαν κατηγορούμενους ονομαστικά έπρεπε να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Όσο για τους μάρτυρες, με αναφορά μου στον εισαγγελέα Διαφθοράς, εξηγώ με πλήθος νομικών επιχειρημάτων γιατί ήταν παράνομη η εισαγωγή τους στο νόμο περί προστασίας μαρτύρων. Είναι παράνομη η προδικασία και αυτή καθαυτή η εξέταση», σχολίασε ο ίδιος συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος καλεί την προανακριτική επιτροπή να μην αναλωθεί σε μία ανούσια νομική συζήτηση, αλλά να καλέσει προς εξέταση όλους τους μάρτυρες και ιδίως τους λεγόμενους προστατευόμενους και μάλιστα με ονοματεπώνυμο. Ζητά, δε, να κληθεί κι ο ίδιος αυτοπροσώπως για να καταθέσεις τις ενστάσεις που προβάλει.

«Η Επιτροπή σας καλείται να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που με αφορά. Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α του Κανονισμού της Βουλής», σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, προϊδεάζει και για συνέχεια στις ενστάσεις του, τονίζοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι έχουν «αποσιωπηθεί» από την κυβερνητική πλειοψηφία 2 ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, που λύνουν σαφώς το ζήτημα.

«Πρόκειται για ζητήματα που ασχολήθηκα και ξέρω καλά και δεν δέχομαι από καμία άποψη, ούτε ηθικά ούτε πολιτικά να παίζουμε τις κουμπάρες. Επειδή δεν διανοούμαι ότι μπορεί να αγνοούν τόσο κραυγαλέα πράγματα - αν και κανείς δεν ξέρει - θεωρώ ότι είναι μέσα στο σύστημα της σκευωρίας. Σας αφήνω ένα σασπένς….», ανέφερε ο ίδιος με νόημα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Βενιζέλου:

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά
TAGS: Novartis