Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Απειλεί να ανοίξει τα σύνορα –Η σκληρή απάντηση της Ελλάδας

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Απειλεί να ανοίξει τα σύνορα –Η σκληρή απάντηση της Ελλάδας

Άμεση και σε αυστηρό ύφος ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αφορά τη μηδενική ανοχή της εργαλειοποίησης του προσφυγικού εκ νέου από την Τουρκία και την προστασία των συνόρων. Υπογραμμίζεται, δε, εμφατικά ότι αυτά είναι και σύνορα της ΕΕ.

Στο παραλήρημά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε όσα και η Ολλανδή δημοσιογράφος, με την οποία είχε έντονο διάλογο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εξαπέλυσε ξεκάθαρη απειλή προς την Ελλάδα.

«Είναι αχαριστία να λέει [ο κ. Μητσοτάκης] πως η Τουρκία είναι η πηγή του προβλήματος, ενώ η χώρα μας φιλοξενεί 5 εκατ. πρόσφυγες. Αν ανοίξουμε τα σύνορά μας δεν ξέρω τι θα πάθει η Ελλάδα. Και επιπλέον, η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο. Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη.»

Η απάντηση ήρθε μέσω του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου. Προστατεύει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για να πετύχουν γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα. Αυτό έκανε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα σύνορα Λευκορωσίας- Ε.Ε στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, υπογραμμίζουν γι΄ άλλη μια φορά ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανεχθεί εργαλειοποίηση του Προσφυγικού. 

Και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν.»
 

Επίθεση στις ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση και στις ΗΠΑ για την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την Αλεξανδρούπολη.

Φανερά ενοχλημένος δήλωσε πως δεν είναι η Αλεξανδρούπολη το μόνο θέμα, αλλά πως όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αμερικανική βάση.

«Οι ΗΠΑ επέλεξαν λάθος γείτονα και δεν είναι σωστή η στάση τους στο Αιγαίο να έχουν ως βάση την Ελλάδα. Στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοια πράγματα», τόνισε.
 

Πηγή: skai.gr