Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τις παρακολουθήσεις - Σήμερα η δήλωση Μητσοτάκη

O "πρωινός καφές" του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι καθοριστικός για τη δήλωση που θα κάνει σήμερα σε σχέση με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αύγουστος πλέον βγάζει ειδήσεις. Η καλοκαιρινή ραστώνη δεν έχει αγγίξει τα κόμματα που δουλεύουν με τις μηχανές αναμμένες στο φουλ. Μέσα στον Ιούλιο ήταν σε ετοιμότητα εκλογών φτιάχνοντας τα ψηφοδέλτια (πήραν μια μικρή παράταση για τη συγκρότησή τους τον Σεπτέμβριο) τώρα τα επιτελεία κινούνται σε ρυθμούς ΔΕΘ, αλλά κυρίως ακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, που είχε κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση του κυβερνητικού έργου και ήταν σημείο αναφοράς για πολλούς υπουργούς, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και οι αντιδράσεις πλέον είναι αλυσιδωτές.

O "πρωινός καφές" του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι καθοριστικός για τη δήλωση που θα κάνει σήμερα σε σχέση με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα που αφορούν τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη. Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν πως το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη από την ΕΥΠ για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η γραμμή της Ηρώδου Αττικού παραμένει πως στην υπόθεση πρέπει να χυθεί "άπλετο φως" και αυτό αναμένεται αν επισημάνει και ο κ.Μητσοτάκης στο μήνυμά του. Το μείζον, όπως αναμένεται να ειπωθεί, είναι η προσήλωση της κυβέρνησης στο να διευκρινιστεί "το τι, το πώς και το γιατί".   

Είναι δεδομένο πως οι λανθασμένοι χειρισμοί, όπως το χρονικό κενό που μεσολάβησε έως ότου περιέλθει στην προσωπική γνώση του πρωθυπουργού να τεθεί υπό παρακολούθηση το τηλέφωνο του κ.Ανδρουλάκη εξέθεσε και αιφνδιάσε το Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές είναι κατηγορηματικές πως ποτέ δεν θα είχε δοθεί συγκατάθεση για παρακολούθηση κάποιου πολιτικού προσώπου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος είχε αποφασιστεί από το Μαξίμου από το βράδυ της Πέμπτης, καθώς στον διοικήτη της ΕΥΠ καταλογίζονται ευθύνες για τις επιλογές που έγιναν στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Το θέμα, όμως πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις με την αντιπολίτευση να βγαίνει στα κάγκελα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, συμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του τον Γρηγόρη Δημητριάδη και του ζήτησε να παραιτηθεί. Τι είναι αυτό που ενόχλησε σε σχέση με τον πιο κοντινό άνθρωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είχε την ευθύνη να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και να ενημερώνει άμεσα τον πρωθυπουργό. Θεωρήθηκε βέβαιο πως τα αποτελέσματα από την έρευνα της ΑΔΑΕ θα προκαλούσε νέο κύμα επιθέσεων κατά του κ.Δημητριάδη που θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στο Μαξίμου. Στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για την τοξικότητα στην πολιτική ζωή για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει  και στη λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση, οι οποίες εκτός από την αποδοχή του διπλού αιτήματος για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς επίσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,  περιελάμβαναν και τις δυο  παραιτήσεις.  Θα αναφερθεί στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, ο οποίος διαπνέεται από απόλυτο θεσμικό σεβασμό και ότι οι βασικοί στόχοι είναι να διαλευκανθεί κάθε πτυχή του ζητήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με άλλες πηγές ενημέρωσης,  ο πρωθυπουργός να απευθύνει και ένα προσκλητήριο προς τις πολιτικές δυνάμεις να υποβάλλουν προτάσεις που θα αφορούν στη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Απο την Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να δηλώνουν πως είναι στη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη για οτιδήποτε χρειαστεί πέρα από την ειδική ενημέρωση που ανέλαβε να του δώσει η ΕΥΠ.

ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για το ελληνικό Γουοτεργκέιτ που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην Πολιτική Γραμματεία που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως το Σάββατο είπαν "ναι" στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με τη δέσμευση πως θα συσταθεί και Προανακριτική Επιτροπή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξούσια.


Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από την κυβέρνηση. Ζητούν "την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων".

Στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν και δυο ακόμα ερωτήματα:

- "Γιατί ο πρωθυπουργός με το που η ΝΔ ήρθε στην εξουσία ανέλαβε επικεφαλής της ΕΥΠ;

- Γιατί η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε την τροπολογία με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση;"

Σε πολιτικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές είναι στριμωγμένη, καθώς θα βρεθεί απολογούμενη από τον Σεπτέμβριο στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ το ρήγμα με το ΠΑΣΟΚ είναι  μεγάλο και βαθύ. Και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε πως μετά τις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Νίκο Ανδουρλάκη (αν δεν πετύχαινε την αυτοδυναμία) πλέον αυτό το σενάριο δεν υπάρχει.

ΠΑΣΟΚ 

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή γραπτή του δήλωση ήταν ενδεικτική της πολεμικής που υπάρχει με την κυβέρνηση."Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το λογισμικό Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, "κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια. Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους. Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;»

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για ποιο λόγο ήταν υπό παρακολούθηση το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη και παράλληλα ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό "υπερόπλο" Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να συναντηθεί με τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν υποκριτική την προσπάθεια του Γιώργου Γεραπετρίτη να επικοινωνήσει μαζί του εκ των υστερών.

ΚΚΕ 

Θετικό στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή είναι και το ΚΚΕ με δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα. "Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών", ανέφερε ο Γραμματέας σε δήλωσή του.