Παναγιωτόπουλος στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο οι αμυντικές δαπάνες λόγω Τουρκίας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2021, στην πρώτη ημέρα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκε αρχικά ο οδικός χάρτης του κειμένου συν-αντίληψης για την Άμυνα και Αποτροπή (Defence & Deterrence), οι στόχοι των κρατών - μελών αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, λόγω και των απειλών που αντιμετωπίζει. Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030» ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε επίσης, τον πλήρη σεβασμό της χώρας μας στο θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της Συμμαχίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Εμβάθυνση η οποία θα απαιτήσει βέβαια μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας Ε.Ε. -ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα Κράτη - Μέλη.

Πηγή: skai.gr