Παιχνίδι για «τρεις» - Τι δείχνει η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Δυο διεκδικητές, ένα φαβορί και ένας ρυθμιστής. Αυτό έβγαλε η νέα μέτρηση της PULSE που διενεργήθηκε από τις 9-11 Μαίου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Το πολωμένο σκηνικό διχάζει τους πολίτες ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. 46% επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της και το 41% οι εκλογές να γίνουν το 2022 σύμφωνα με την μέτρηση.

Τους "ενώνει", όμως η οικονομία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ακρίβεια μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα κομματικά επιτελεία. Η πανδημία κούρασε την κοινωνία, όμως οι επιπτώσεις της, ακόμα και οι αστοχίες που υπήρξαν καλύφθηκαν μέσα από την παγκόσμια υγειονομική κρίση. Τα ελληνοτουρκικά προκάλεσαν σε αρκετές περίπτωσεις τρόμο, όμως πάντα οι πολίτες σε εθνικές κρίσεις συσπειρώνονται γύρω από τη "σημαία". 

Στην οικονομία, όμως δικαιολογία δεν υπάρχει και για άλλη μια φορά η πορεία της θα κρίνει τις εκλογες. Η τσέπη του κάθε νοικοκυριού αποτελεί προσωπική υπόθεση. Αγνοεί ανάπτυξη, ελλείμματα και χρηματιστήρια και για αυτό η δημοσκόπηση της PULSE καταγράφει άνοδο στους δείκτες της απαισιοδοξίας. Το 55% είναι μάλλον απαισιόδοξο (31%) ή σίγουρα απαισιόδοξο (24%) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια μέτρηση έγινε σαφές πως το Μαξίμου αντέχει στην πίεση που δέχεται. Τη βοήθησε πολύ η εξαγγελία των νέων μέτρων. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της PULSE, Γιώργο Αράπογλου, αν είχε γίνει μέτρηση τον Απρίλιο τα ποσοστά της γαλάζιας παράταξης θα ήταν χαμηλότερα.

Λιγότερο τη βοήθησε η διεξαγωγή του συνεδρίου σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ που εκτιμάται ότι κέρδισε έναν αέρα μισής μονάδας εξαιτίας της προσέλευσης των 180.000 μελών στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Με αναγωγή επί των εγκύρων στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ φτάνει το 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, το ΚΙΝΑΛ 14,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ25 3%. Κερδισμένοι κατά 0,5% ήταν και κυβερνώσα παράταξη, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ φρέναρε τη μικρή πτώση της και αν αποδειχθεί πως το πετυχαίνει και τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δικαιωθεί για την έως τώρα επιλογή του να στήσει τις κάλπες την άνοιξη του 2023.

Όπως λένε οι δημοσκόποι «δεν έχει περάσει στην τρίτη φάση της θητείας μιας κυβέρνησης όπου οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες που δεν υπάρχει γυρισμός». Μικρή αλλά σταθερή φαίνεται πως είναι  η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλά για την "πολιτική αλλαγή" που προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαρτηθούν από την προσέλευση στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής που αφορούν την επανεκλογή του στην προεδρία. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν "αέρα νίκης", αμφισβητώντας παράλληλα την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων.

Από τη στιγμή, πάντως που στις μηνιαίες μετρήσεις ο κρίσιμος δείκτης της παράστασης νίκης παραμένει περίπου σταθερός καταγράφοντας μεγάλη διαφορά υπέρ της πλειοψηφίας (55% ΝΔ, 24% ΣΥΡΙΖΑ), το κλίμα στην κοινωνία δεν προοικονομεί θεαματικές ανατροπές ή αλλαγές.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, καθώς οι πολίτες θα δουν και θα κρίνουν αν τα λεφτά που θα έρθουν στα χέρια τους από τα νέα μέτρα είναι ικανοποιητικά για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους. Δεν είναι τυχαίο πως στη δημοσκόπηση της PULSE ακόμα και για τις κυρώσεις που πήρε η Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς νιώθουν πως ζουν τις επιπτώσεις αυτών.

Όσον αφορά τον χώρο του κέντρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός στην "παρέα των τριών" γεγονός που δικαιολογεί την αντοχή της ΝΔ στην πρώτη θέση με 8,5 μονάδες διαφορά μετά από τρια χρόνια διακυβέρνησης. Χαρακτηριστικά το 44% των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας. Το 19% προτιμά τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 15% τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους (54%) πιστεύουν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν και χρειάζονται και άλλα, ενώ το 30% προς τη λανθασμένη. Στο ίδιο ερώτημα η "γκρίζα ζώνη" κατά 66% αντιδρά αποτελώντας ένα ευρύ πεδίο αναζήτησης νέων ψήφων για την αντιπολίτευση. Μια μικρή δυναμική εμφανίζει ο χώρος δεξιά της ΝΔ με δυο κόμματα να καταγράφονται στην μέτρηση.