Πάγκαλος: Και εμείς παρακολουθούσαμε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα!

Πάγκαλος: Και εμείς παρακολουθούσαμε τους πρέσβεις των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα!
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προ 20ετίας κατορθώσει να υποκλέπτει όχι μόνο τις επικοινωνίες του τότε αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και του ομολόγου του στην Άγκυρα, ανέφερε ο Θόδωρος Πάγκαλος κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ήταν κέντρο παρακολουθήσεων επικοινωνιών. Μάλιστα, τόνισε ότι άκουγε συνομιλίες των αμερικανών αξιωματούχων και ο ίδιος! 

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί, όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν, όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (Εξωτερικών)…» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Ανέφερε πως η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα και παρακολουθούσε τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Αθήνα και πρόσθεσε: «προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ που ενημερώνονταν», όπως είπε, «αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για την κατασκοπευτική δράση αμερικανικών υπηρεσιών σε ξένες χώρες, τόνισε ότι «οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, για το καλό όλων μας» και πως δεν ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους για λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά και γιατί έχουν πιο προχωρημένη τεχνολογία.

Πάντως, σημείωσε ότι από τις υποκλοπές που είχε κάνει η ΕΥΠ στους Αμερικανούς «δεν μάθαινα και κάτι σοβαρό, διότι όλα αυτά που έλεγαν τα ήξερα». Και συμπλήρωσε: «Απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Άγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is this mo****er Pangalos doing?". Και ο άλλος να απαντά "this mo****ker called me today" (σ.σ σε ελεύθερη μετάφραση τι κάνει αυτός ο μ...κας ο Πάγκαλος – αυτός ο μ...κας με πήρε τηλέφωνο σήμερα) κοκ.

Φιλικά οι άνθρωποι… Και εγώ αντιστοίχως μιλούσα με συναδέλφους μου για κάποιους Αμερικάνους, όταν ήξερα και νόμιζα ότι κανείς δεν με ακούει. Τα άλλα τα ξέραμε, το γενικό πνεύμα της συζήτησης. Είχαμε κάνει τις αναλύσεις μας, τα ξέραμε».
Πηγή: skai.gr