ΚΑΙΡΟΣ

«Όχι» ΝΔ στην πρόταση Καλογήρου για συναίνεση στις αλλαγές στον Αρειο Πάγο

Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση Καλογήρου για να υπάρξει συναινετική επιλογή για την ηγεσία των ανώτατων δικαστικών οργάνων πριν τις εκλογές. 

«Ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση» σημειώνει η ΝΔ. 

«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών» τονίζει σε επιστολή του προς τον κ. Καλογήρου ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Και παράνομη, προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος, διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. 

Απαξιωτική για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θεωρεί στο μεταξύ η Ένωση Εισαγγελέων την πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο την επιλογή της ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια, και τάσσεται υπέρ της πολιτικής συναίνεσης που όπως αναφέρει «θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία».

Αναλυτικά η επιστολή της ΝΔ

Πηγή: skai.gr