Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποφέρει αν παραβιάσει κόκκινη γραμμή

Η Μόσχα απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με καταστροφή, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα σε ένα πλαίσιο οξυμένων εντάσεων με τη Ρωσία.

"Απειλούν ανοιχτά την Ουκρανία με πόλεμο και καταστροφή του ουκρανικού κράτους", δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τους τρεις ομολόγους του των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι μετέβησαν στο Κίεβο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

"Καταδικάζουμε την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας (που προκαλείται) από τη Ρωσία και τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Μόσχας που έχουν στόχο να αυξηθεί η στρατιωτική ένταση και να υπονομευτούν οι διπλωματικές προσπάθειες", συνέχισε.

"Η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι τα κρατικά της σύνορα. Αν η Ρωσία παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, θα υποφέρει", προειδοποίησε, καλώντας τους Δυτικούς να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Μόσχα στην περίπτωση αυτή.

"Ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που συγκρατεί τη Ρωσία από απερίσκεπτες ενέργειες", υπογράμμισε επίσης ο Κούλεμπα.

"Αποστολή της κοινής αυτής επίσκεψης είναι να εκφραστεί ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία και να επαναβεβαιωθεί η υποστήριξη στην εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία", δήλωσε νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας, αναφερόμενη στην επίσκεψη αυτή των υπουργών Εξωτερικών της χώρας της, της Λετονίας και της Λιθουανίας στο Κίεβο.

"Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε μια ατυχή έξαρση της βίας και της έντασης της ένοπλης αντιπαράθεσης στο Ντονμπάς και ανησυχούμε πραγματικά για την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας και των κατεχόμενων εδαφών", πρόσθεσε η εκπρόσωπος Άαρι Λέμικ.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους ότι η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει μια αφορμή για να επιχειρήσει να δικαιολογήσει μια ένοπλη επιχείρηση. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι "δεν απειλεί κανέναν" και καταγγέλλει τις ουκρανικές "προκλήσεις".

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και την Κριμαία, την χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014. Η Ρωσία δηλώνει ότι πραγματοποιεί εκεί "στρατιωτικές ασκήσεις" σε απάντηση στις "απειλητικές" ενέργειες του ΝΑΤΟ, τη συμμαχία στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την μεγάλη ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία και την Κριμαία. Χθες, Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία για να υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ