Επικοινωνία Σακελλαροπούλου με Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη για την επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος συνοδεύει ομάδα Ελλήνων που αποχώρησαν σήμερα το πρωί από την Μαριούπολη, με στόχο να αφιχθούν σε ασφαλή περιοχή και να επαναπατρισθούν στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κύριο Κωστελλένο καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι στις 12 το μεσημέρι ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ, Σταύρος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή πέρασε από το πρώτο σημείο ελέγχου. 

Στο κονβόι συμμετέχουν μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να φύγουν.

Στο πρώτο αυτοκίνητο επεβαίνει ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωσταλένος. Στην πορεία προς τα δυτικά θα ενσωματωθούν και άλλα οχήμτα. 

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αποστάσεις καθοδόν για να μη χαθεί κανείς στην περίπτωση που υπάρχει μηχανικό πρόβλημα ή πρόβλημα καυσίμων, καθώς υπάρχει πλαφόν στην περιοχή. 

Η αποστολή έχει εφοδιαστεί με ρηματική διακοίνωση που έχει σταλεί μέσω του ΥΠΕΞ για να επιδεικνύεται σε όλα τα σημεία ελέγχου.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με την Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.
 

Πηγή: skai.gr