Κλείσιμο

Οργισμένη αντίδραση Τουρκίας για την Τριμερή: Εχθρική η πολιτική Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Αν και περίμενε η Τουρκία ότι από την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα βγει κάποια ανακοίνωση, δεν περίμενε καθόλου την αντίδραση της Αιγύπτου.

Η Άγκυρα κάνει λόγο για εχθρική πολιτική των τριών χωρών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι τρεις χώρες ενώθηκαν εναντίον της Τουρκίας. 

«Η αποδυναμωμένη Τουρκία αντιμετωπίζει αυτή τη φωτογραφία», αναφέρει η Cumhuriyet για την εικόνα που ενώνουν τα χέρια οι Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Αλ-Σίσι.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών του Ελληνικού / ‘Ε/Κ’ δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’. Η ένταξη  της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική κατεύθυνση όπου μπορεί να  Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να είναι επιτυχής. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις εκφράσεις  στη δήλωση, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις για τα  θαλάσσια σύνορα του  Ελληνικού/ ‘Ε/Κ’  διδύμου και παραβλέποντας τους Τουρκοκύπριους.

Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε τις προηγούμενες μέρες στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη, υποστηρίζουμε τη δήλωση του ‘Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ σχετικά με την κοινή δήλωση. Δεν είναι δυνατόν ένα σκεπτικό  που απορρίπτει τις αλήθειες στο νησί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρηθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του ‘τουρκοκυπριακού λαού’.

Επιπλέον, το ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν σε αστάθεια τη Λιβύη με την υποστήριξή τους σε ορισμένες παράνομες ομάδες, τώρα στοχεύουν το Μνημόνιο Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με τη νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης, είναι καταρχάς ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης.»

Πηγή: skai.gr