Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων κόσμου ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» με κεντρικό σύνθημα «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, "για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ίλιον.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Ύμνο της «Διεθνούς» και υψωμένες χιλιάδες γροθιές. Ταυτόχρονα, με πυρσούς, μέλη της ΚΝΕ φώτισαν το πανό με το σύνθημα: «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη!».

Στην Κεντρική Σκηνή, στη συνέχεια, ακολούθησε το αφιέρωμα της ΚΝΕ στον σπουδαίο στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου με τον τίτλο «Είναι που ονειρεύομαι που φεύγω για ταξίδια». Συμμετείχαν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Εγκάρδια συνάντηση με τους καλλιτέχνες στην Κεντρική Σκηνή είχε ο Δ. Κουτσούμπας. Συναντήθηκε με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Γιώτα Νέγκα, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, τον Βασίλη Σκουλά. Επίσης, συναντήθηκε με τον Κώστα Δερμιτζάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στο νομό Λασιθίου.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τίτλο «Να σμίγω τους φίλους μου και τους εδικούς μου...», που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Ερμηνευτές ήταν οι Γιώργος-Νικηφόρος Ζερβάκης, Βασίλης Λέκκας, Πάνος Μπούσαλης.

Συναυλίες πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σκηνή φοιτητών και νέων εργαζομένων, καθώς και στο Μαθητικό Στέκι.

Ιδιαίτερης σημασίας στιγμή ήταν το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα που εισέπραξε η μπάντα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» στην εμφάνιση της στη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού.

Όπως είπαν τα παιδιά που συγκροτούν την μπάντα, δεν γνώριζαν καν από μουσική όταν ξεκινούσαν το θεραπευτικό πρόγραμμα και από σκηνής ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση για ακόμη μια φορά στο Φεστιβάλ, που δίνει την ευκαιρία να δείξουν ότι «μπορείς, αλλά όχι μόνος».

Σημειώνεται ότι, για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ καλωσόρισε περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων.

«Εξ ονόματος του λαού μας, και ιδιαίτερα της νεολαίας του, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να βρίσκομαι κοντά σας και στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που τόσο εσείς, όσο και ένα μεγάλο τμήμα του ευγενούς Ελληνικού λαού, προσφέρετε στους Κουβανούς αδελφούς τους». Με τα λόγια αυτά ο Κουβανός πρέσβης Αραμίς Φουέντε Ερνάντες ευχαρίστησε την ΚΝΕ για την πρόσκληση να μιλήσει στον χώρο της Διεθνούπολης, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

«Για το ΚΚΕ, η προτροπή "Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι", δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Είναι βασική αρχή που υπηρετούμε από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του Κόμματός μας. Είναι πυξίδα της δράσης μας. Είναι καθήκον με το οποίο αναμετριόμαστε καθημερινά», τόνισε η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, μιλώντας σε εκδήλωση στο Στέκι Μεταναστών του 49ου Φεστιβάλ με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας - Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».

«Οι εργαζόμενοι και οι λαοί μπορούν και πρέπει να παλέψουν για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», τόνισε η Κ. Γεράκη αναφερόμενη και στη δράση «των ταξικών σωματείων σε μια σειρά κλάδους, όπου Έλληνες και μετανάστες παλεύουν μαζί για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στα μεροκάματα, αλλά και για αιτήματα που αφορούν ιδιαίτερα πρόσφυγες και μετανάστες όπως οι συνθήκες διαβίωσης, τα νομιμοποιητικά έγγραφα, η ιθαγένεια των παιδιών τους».

«Μόνο ο ίδιος ο λαός με την πάλη του, ισχυρά σωματεία, μαζικό κίνημα, ενωμένοι Έλληνες και ξένοι εργάτες, με ισχυρό το ΚΚΕ, μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους, να σωθούν από τα βάσανα του καπιταλισμού και να τον ανατρέψουν. Να ανοίξουν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, τον δρόμο της ελπίδας για τη σοσιαλιστική προοπτική. Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι πάντα μπροστά σε αυτόν τον αγώνα» είπε καταλήγοντας.

Mε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε τις φετινές εκδηλώσεις του το Αθλητικό Στέκι στα πλαίσια του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Αφορούσε την παρουσίαση της πεζοπορικής ανάβασης στην κορυφή του Γράμμου, που πραγματοποίησαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το φετινό καλοκαίρι, στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου και των εγκαινίων του υπαίθριου Μουσείου του Νοσοκομείου του ΔΣΕ.

Με τίτλο «Ανάβαση στον Γράμμο, από τη Νοσοκομειούπολη μέχρι την κορυφή, στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ» τα μέλη της ορειβατικής ομάδας του κόμματος Θανάσης Λεκάτης και Θεοδόσης Μπενάτος παρουσίασαν χάρτες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες κ.α., που εξηγούσαν εκτενώς τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του φετινού εγχειρήματος.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στο ξεκίνημα αυτών των πρωτοβουλιών του ΚΚΕ «για την ανάδειξη της εποποιίας του ΔΣΕ», στη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς επίσης «σε όσα κρύβει το βουνό για τις μάχες και την καθημερινότητα των ανταρτών».

Τέλος, και τις τρεις ημέρες του Φεστιβάλ ήταν χιλιάδες και από όλες τις «κατηγορίες» αναγνωστών οι επισκέπτες που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» που λειτουργούσε στον χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ