Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη

Στο παρασκήνιο της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν την Κυριακή 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Η συνάντηση κλείδωσε επίσημα και θα γίνει σε κλίμα καλύτερο από αυτό του παρελθόντος, είπε και πρόσθεσε ότι και η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της παρούσας κατάστασης κυρίως λόγω του κύματος ακρίβειας που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης, είπε ότι είναι το ουκρανικό, η ενέργεια, η ασφάλεια και τα ελληνοτουρκικά, που είναι μεν βασικό θέμα, αλλά όπως είπε δεν περιμένουμε κάποια εξέλιξη από αυτή την συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει το γεύμα, όπου θα είναι παρόντες και οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, αλλά θα υπάρξει και τετ-α-τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν χωρίς άλλους συνεργάτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή το πρωί γύρω στις 11, θα μεταβεί στο Φανάρι για την λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η συνάντηση πιθανότατα θα γίνει στην προεδρική κατοικία Χούμπερ στην συνοικία Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης

Ο άνθρωπος που έλεγε ότι δεν συναντιέμαι με τον Μητσοτάλη θα τον υποδεχτεί εκεί που έχει υποδεχτεί κι άλλους μεγάλους ηγέτες, όπως την Μέρκελ και τον Πούτιν, και αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή στο κλίμα που υπάρχει, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δίνει μεγάλη σημασία σε αυτή την συνάντηση, συνέχισε και εξήγησε ότι αν και οι ελληνοτουρκικές διαφορές υπάρχουν, η Ελλάδα έχει ενισχυμένη θέση λόγω των αμυντικών συμφωνιών που έχει υπογράψει, εξοπλίζεται, είναι η πύλη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχει το ουκρανικό ζήτημα και όλες οι συνέπειες λόγω της ενεργειακή ακρίβειας που πλήττει και τις δύο χώρες, όπως είπε.

Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για πρσέγγιση με τις γιετονικές της χώρες, είπε ο Μανώλης Κωστίδης.

Θα είναι έκπληξη να δούμε ελληνοτουρκική ένταση μετά τα δεδομένα της Ουκρανίας, σχολίασε.

Πηγή: skai.gr