Ολάντ: Ο κίνδυνος Grexit δεν ήταν μπλόφα

Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας πως οι προειδοποιήσεις των εταίρων δεν ήταν μπλόφα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον Αλέξη Παπαχελά ο κ. Ολάντ σημείωσε πως την νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα στις αρχές του ίδιου μήνα, όταν, όπως δήλωσε ο κ. Ολάντ, η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο Grexit ως «σχέδιο Β». Κατάληξη αυτής της μελέτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», ανέφερε ο κ. Ολάντ, σημειώνοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο την συνεισφορά της κ. Μέρκελ στην εξεύρεση λύσης τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, λέγοντας πως η καγκελάριος επέμεινε, με υπομονή, στις διαβουλεύσεις, αρνούμενη να δεχτεί την λύση του Grexit.

Όσον αφορά την στάση του Αλέξη Τσίπρα
μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Ολάντ μίλησε για το δραματικό τηλεφώνημα που είχε το βράδυ της ψηφοφορίας με τον έλληνα πρωθυπουργό.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», σημειώνει στη συνέντευξή του ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας.

Προσέθεσε πως συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, αλλά του ανέφερε ότι θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Του συνέστησε μάλιστα πως αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να το πει σύντομα. «Βοήθησε με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω'» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Πηγή: skai.gr