Κλείσιμο

Ολάντ, Μέρκελ: Θέλουμε πρόεδρο στην ευρωζώνη

Βερολίνο και το Παρίσι συμφώνησαν την Πέμπτη ότι στο μέλλον η ευρωζώνη θα πρέπει να διοικείται από έναν πρόεδρο πλήρους απασχόλησης.

Αυτό δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τις συνομιλίες της με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Για αυτό το σκοπό είπε απαιτείται μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και πιο στενή συνεργασία των χωρών της ευρωζώνης

Και οι δύο παρουσίασαν κοινές προτάσεις για τη σύνοδο κορυφής στο τέλος Ιουνίου, προκείμενου να εμβαθύνουν περισσότερο την ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε φτάσει το απόγευμα με το γάλλο πρόεδρο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Κατ αρχή επισκέφθηκαν μια έκθεση με γερμανική τέχνη στο περίφημο Μουσείο του Λούβρου, στη συνέχεια συζήτησαν στο Μέγαρο των Ιλισίων κοινές θέσεις για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Και οι δύο ηγέτες στη κοινή συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν στην ανεργία των νέων. Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα , να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση των νέων. Ο κ Ολάντ τόνισε ότι επιθυμεί μία Ευρώπη που θα είναι πιο προσεκτική στο θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα αυτής των νέων.

Η κυρια Μέρκελ επανελαβε την υποχρεωση της Γαλλιας να μειωσει το ελλειμμα της κατω απο το 3%, μετα την αποφαση της Κομισιον για διετη παραταση στη χωρα. Η παρατσαη συνοδευεται με την προσδοκία ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αυτά πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά η γερμανιδα καγκελαριος.

Το κλίμα ελάφρυνε από το γλωσσικό ολίσθημα της Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου, η οποία αποκάλεσε τον γάλλο πρόεδρο "Φρανσουά Μιτεράν", υπό το συγκαταβατικό βλέμμα του Γάλλου προέδρου.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ