Προειδοποίηση Οικονόμου: Τι μπορεί να αλλάξει για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν μετά την Τετάρτη

Προειδοποίηση Οικονόμου: Τι μπορεί να αλλάξει για όσους υγειονομικούς εμβολιαστούν μετά την Τετάρτη

«Από Τέταρτη λήγει η προθεσμία εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» υπογράμμισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Θα υπάρχει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για όσους δεν εμβολιαστούν. 

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, «όσοι (υγειονομικοί) τεθούν σε αναστολή δεν είναι βέβαιο, ακόμα κι αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει». 

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει, και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένου» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση έχει πάρει τα μέτρα για να καλύψει τα κενά που θα ανακύψουν» διευκρίνισε για τα νοσοκομεία. 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η επιλογή για την επέκταση της υποχρεωτικότητας, όπως στα σώματα ασφαλείας, εξακολουθεί να υπάρχει, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας έγινε προτεραιοποίηση. Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα για επέκταση των τεστ στους εμβολιασμένους διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνώρισε όμως έχει όντως παρατηρηθεί ότι όντως ορισμένες φορές νοσούν, αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε εδώ να το δούμε», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμένων ειδικά στο ιατρικό προσωπικό, και στους νοσηλευτές και στο διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο του υπουργείου Υγείας με διάφορες επιλογές ανεξήγητα επιμείνουν στην επιλογή τους να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες των μέτρων. Νέοι άνθρωποι στο σύστημα αναδιάταξη δυνάμεων, κάποιες υπηρεσίες διοικητικές στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να λειτουργήσουν». 

«Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές», τόνισε.

Μέχρι τις 23 Αυγούστου, είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου: «διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της freedom pass, της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και ενάμισι μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του 2021».

Ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου, δηλαδή μία μέρα πριν εφαρμοστεί το μέτρο οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 δηλαδή 13,6% του συνολικού τους πληθυσμού. Μέχρι τις 23 Αυγούστου, είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά δηλαδή το 43% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Απ' αυτούς οι 310.000 περίπου είχαν κάνει χρήση του freedom pass για την οποία είχαν διατεθεί 33,7 εκατομμύρια ευρώ.

Προκύπτει λοιπόν ότι ένας αριθμός περίπου στο 75% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν αυτή την κάρτα».

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα όσον αφορά την κόρη του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη. 

 

 

 

Πηγή: skai.gr