Οικονόμου: Με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας μείωση τις ταλαιπωρίας από 15 Σεπτεμβρίου

"Με σχέδιο έρχονται τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η Κάρτα Αναπηρίας"

Με τις ψηφιακές διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας -πλην της ιατρικής εξέτασης- θα μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία, τονίζει την Τρίτη σε ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

"Με σχέδιο έρχονται τα ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η Κάρτα Αναπηρίας, ώστε από τις 15 Σεπτεμβρίου, όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης αναπηρίας -πλην της ιατρικής εξέτασης- να γίνονται ψηφιακά μειώνοντας δραστικά την ταλαιπωρία" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι δημιουργείται Εθνική Πύλη Αναπηρίας, δηλαδή ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα που λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης και συγκεντρώνει τις βασικές λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία (πιστοποίηση από ΚΕΠΑ, μητρώο και κάρτα αναπηρίας, μητρώο παροχών). «Πρόκειται δηλαδή για το ηλεκτρονικό σημείο επαφής των ΑμεΑ με το Δημόσιο για όλες τις επιμέρους πληροφορίες ή υπηρεσίες που χρειάζονται». Μέσω αυτής τα άτομα με αναπηρία:

-Έχουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα που τηρούνται στο Ψηφιακό Μητρώο ΑμεΑ
-Υποβάλλουν αίτημα για αξιολόγηση και πιστοποίηση αναπηρίας,
-Υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση Κάρτας Αναπηρίας, 
-Εξυπηρετούνται για συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή κοινωνικές υπηρεσίες, που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία.
-Πληροφορούνται για τις διαθέσιμες παροχές και για τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις παροχές αυτές.

Δεύτερον, αναμορφώνεται πλήρως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, που εφεξής θα γίνεται ψηφιακά με μια αίτηση και θα καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας ιατρικής γνωμάτευσης/πιστοποίησης για κάθε χρήση. Ο κ. Χατζηδάκης ανέλυσε τα βήματα για την πιστοποίηση μέσα από το νέο ψηφιακό σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Πηγή: skai.gr