Οικονόμου: Κυβερνητική βούληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος

Την κυβερνητική βούληση για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, αντάξιου του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας, τόσο για όσους διαβιούν όσο και για όσους εργάζονται καθημερινά στο δίκτυο των δομών σωφρονισμού της χώρας μας, επισήμανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σε διευρυμένη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή επίσης του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνου Παπαθανασίου και διευθυντών 28 καταστημάτων κράτησης της Ελλάδας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υλοποίησης του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «NESTOR - Ένα Εθνικό Δίκτυο Σχολών Γονέων για την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου κρατούμενων» το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+".

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου ανδρών κρατουμένων, που διαβιούν μακριά από τα παιδιά και το οικογενειακό περιβάλλον, λειτουργώντας εκπαιδευτικά εργαστήρια ψυχοκοινωνικής ενίσχυσης των κρατούμενων, με την καταλυτική αρωγή του επιστημονικού προσωπικού των σωφρονιστικών δομών, ώστε η επανασύνδεση και η κοινωνική επανένταξη, να συνδυαστεί με την μείωση περιπτώσεων υποτροπής και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών.

Ο κ.Οικονόμου ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «για δεκαετίες, η έλλειψη οράματος και η απουσία στόχων ρεαλιστικών και μετρήσιμων στο χώρο του σωφρονισμού, αντικαθίστανται πλέον από σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ο κ.Παπαθανασίου, από την πλευρά του, υπογράμμισε, ότι μέσω της ενίσχυσης του οικογενειακού θεσμού, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά το πέρας της κράτησης, δύναται να επιτευχθεί επιτυχώς ο σωφρονισμός, καθώς και να βελτιωθεί το ψυχοκοινωνικό επίπεδο των κρατουμένων.

Παράλληλα, έγινε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η ενεργή εμπλοκή του πατέρα στον οικογενειακό βίο οδηγεί σε μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα, όπως η βέλτιστη γνωστική, συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της κοινωνικής τους ικανότητας. Ο κρατούμενος γονέας με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα είναι ικανότερος να διαχειριστεί τους δεσμούς των σχέσεων με το οικογενειακό του περιβάλλον.

Σημειώνεται ακόμη, ότι το πρωτοποριακό πρόγραμμα NESTOR συντονίζει και υλοποιεί το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας ως επικεφαλής της κοινοπραξίας των τεσσάρων εταίρων ευρωπαϊκών χωρών, Ελλάδας, Κύπρου, Αυστρίας και Βουλγαρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ