Ξεκάθαρα μηνύματα από Οικονόμου στον Έβρο για λαθροδιακινητές και αυτόκλητους «σερίφηδες»

«Συντελείται από την Ελληνική Αστυνομία μια τεράστια, πολύ αποτελεσματική και σημαντική προσπάθεια επιτήρησης των συνόρων μας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ισχυρά ήταν τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, με αποδέκτες τόσο τους λαθροδιακινητές, όσο και τους αυτόκλητους «σερίφηδες». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιοχή στο πλαίσιο της επίσκεψης κυβερνητικών στελεχών.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε, ωστόσο, και ο ίδιος περιοδεία σε σημεία που αφορούν σε αρμοδιότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τον σχεδιασμό αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή.

Όπως είπε κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, στο Φράχτη και στις Φέρες, «συντελείται από την Ελληνική Αστυνομία μια τεράστια, πολύ αποτελεσματική και σημαντική προσπάθεια επιτήρησης των συνόρων μας. Όχι μόνο των ελληνικών συνόρων, αλλά ταυτόχρονα και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σαφές και αυστήρο ήταν το μήνυμα του Γιάννη Οικονόμου και για τους λαθροδιακινητές. Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι σε διαρκές ανοιχτό μέτωπο με τους λαθροδιακινητές και όσους δε σέβονται τα σύνορά μας -τα σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και όσους δεν σέβονται ούτε την ανθρώπινη ζωή, υποβάλλοντας ανθρώπους σε πολύ μεγάλους κινδύνους. Στη συνοριακή γραμμή του Έβρου, και γενικότερα στη Θράκη, η Ελλάδα δίνει καθημερινά μάχη για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία της κυριαρχίας μας, απέναντι σε οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιβουλεύονται την Πατρίδα μας». 

Ιδιαίτερη σημειολογίας ήταν η επίσκεψή του στα Διόδια Μέστης, στην Εγνατία Οδό όπου μίλησε με αστυνομικούς, οι οποίοι νυχθημερόν αντιμετωπίζουν στο πεδίο φαινόμενα παραβατικότητας, ιδίως την πρακτική των λαθροδιακινητών να χρησιμοποιούν την Εθνική Οδό κάνοντας αναστροφή και κινούμενοι στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας, μεταφέροντας παράτυπους μετανάστες και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων. 

Αυτό είναι, άλλωστε, ένα ζήτημα που ο ίδιος έχει ασχοληθεί προσωπικά μέσω τηλεδιάσκεψης με εμπλοκόμενους φορές στις πρώτες μέρες της θητείας του στην Κατεχάκη.

Ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ ήταν ξεκάθαρος και σε ό,τι αφορά στη δράση των αυτόκλητων «σερίφηδων», οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αναζητούν μετανάστες που περιπλανώνται στην ύπαιθρο, τους ακινητοποιούν και τους βιντεοσκοπούν για προβολή στο διαδίκτυο, στα οποία η Αστυνομία έχει προβεί σε άμεσες κινήσεις με προσαγωγές και συλλήψεις και έχει παραπέμψει τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. 

Όπως, χαρακτηριστικά, υποστήριξε «Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο κάποιοι να θεωρούν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν το Κράτος. Διαπράττουν μεγάλη ζημιά απέναντι στην Πατρίδα και έχω πλήρη επίγνωση αυτού που λέω. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, είναι μια συντεταγμένη πολιτεία και στις συντεταγμένες πολιτείες, δεν έχει σημασία μόνο το γιατί αντιδράς και τι κάνεις για να αντιδράσεις, αλλά και το πώς. Και το πώς στις δημοκρατίες το καθορίζει το Κράτος με τα όργανά του, η συντεταγμένη πολιτεία με τις διαδικασίες και τις λειτουργίες της. Η Ελληνική Αστυνομία, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας, έχουν ως προτεραιότητα τη θωράκιση του Έβρου. Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, αλλά είμαστε εδώ συντεταγμένα -χωρίς απαξίωση, χωρίς μηδενισμό, όλο το προηγούμενο διάστημα- εντατικοποιώντας την παρουσία μας, εφαρμόζοντας τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας, να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή και να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Να εμπνεύσουμε ξανά το αίσθημα ασφαλείας και προστασίας, το οποίο έχουν ανάγκη η περιοχή και οι πολίτες».

Πηγή: skai.gr