Οικονόμου: Δεν θα μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας -Τι είπε για τον δακτύλιο

Δεν θα μπουν διόδια στο κέντρο της Αθήνας, ξεκαθάρισε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το τι θα ισχύσει στο κέντρο απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μέτρα πέρα από τον δακτύλιο.

Όσον αφορά τον δακτύλιο, ανέφερε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο. 

Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στον δακτύλιο εναλλάξ, σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους.

Εξαιρούνται και θα μπορούν να μπαίνουν καθημερινά στο δακτύλιο:

-    Τα ηλεκτρικά, υβριδικά, με φυσικό αέριο ή υγραέριο αυτοκίνητα. 
-    Τα αυτοκίνητα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.
-    Όσοι έχουν άδεια δακτυλίων, όπου πρόκειται να μειωθούν και να εκλογικευτούν οι εξαιρέσεις. 

Για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της λειτουργίας του δακτυλίου αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας.

-    Ένα παρατηρητήριο που θα ομογενοποιήσει δράσεις και αποφάσεις για την κίνηση με συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, δήμου, περιφέρειας και επιστημονικών φορέων.
-    Μια τεχνική ομάδα που θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του δακτυλίου.

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην έκβαση της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό γεγονός για τη χώρα και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Υπογράφηκε μνημόνιο για τη διασύνδεση των τριών χωρών στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, για τριμερή συνεργασία σε θέματα αποδήμων και υπήρξε κοινή διακήρυξη, στην οποία οι ηγέτες παίρνουν ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις και καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.

Οι τρεις ηγέτες μεταξύ άλλων επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι τρεις χώρες έστειλαν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπογραμμίζουν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους.

Παράλληλα, καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δε συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δε μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα, τόνισε.

Η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το προστιθέμενο κύρος της και έχει αδράξει κάθε ευκαιρία που παρουσιάστηκε για να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά την πατρίδα.

«Έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε και η ισχυροποίηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί ανυποχώρητα», είπε ο κ. Οικονόμου.

Δημογραφικό

Ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα 5 νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, που εξακολουθεί να παραμένει υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης.

1.Την προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

2.Τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε πρώτη φάση θα μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

3.Τη χρηματοδότηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

4.Τη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Ήδη ανακοινώθηκε ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

5. Μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχουμε προωθήσει για τη νέα γενιά μπαίνει φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στον δημογραφικό κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».

Καιρικά φαινόμενα και πανδημία

Σχετικά με τις πλημμύρες από την πρόσφατη κακοκαιρία, είπε ότι στη χώρα μας μείνανε πίσω για πάρα πολλά χρόνια βασικά έργα υποδομής. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να τρέξουμε πιο γρήγορα. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πανδημία και την ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα, ανέφερε πως δεν υπάρχει σκέψη αλλαγής πλεύσης στα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

 

Πηγή: skai.gr