Οικονόμου: Δεν συζητάμε επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμών τώρα - Τι συμβαίνει με κρούσμα στην τάξη

Το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, και σε άλλες ομάδες, πέραν των υγειονομικών των εργαζομένων σε ΜΑΦ και των στελεχών της ΕΜΑΚ, απέκλεισε στην παρούσα φάση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση της Τρίτης.

«Όλη μας η προσοχή αυτή τη στιγμή είναι στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και έχουν εξαγγελθεί για τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας στην εκπαίδευση, για να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω επέλαση του κορωνοϊού… Η επέκταση της υποχρεωτικότητας μια επιλογή διαθέσιμη ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού των εμβολιασμού και των μεγεθών θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο» διευκρίνισε.

Σχολεία  - Διαδικασία σε περίπτωση κρούσματος

«Στα σχολεία χθες έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης στην πληρότητά της»  επισήμανε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος έκτος των εμβολιασμένων θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη δωρεάν. 2 εργαστηριακά Rapid και δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα. Όσοι μαθητές κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ. 1 τεστ την ημέρα. Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και κλινικούς έλεγχους και σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας που εξακολουθούν να ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμοί) έχουμε στόχο την διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας. 

Οι έφηβοι (από 12 μέχρι 18 ετών) τόνισε, είτε θα εμβολιαστούν δωρεάν είτε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα rapid test 48ωρου που θα πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του κορωνοϊού. Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τους νέους να εμβολιαστούν. 

Στήριξη των νέων  

Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε όχι μόνον όσα στερήθηκαν αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται: εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν.
Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά, τη γενιά που καλείται να διαμορφώσει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αλλάζει. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους νέους τι θα κάνουν. Δημιουργούμε με το πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών μας το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται. Ό,τι θέλουν».
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιάννης Οικονόμου, «το πλήθος των ποιοτικών ευκαιριών που δίνουμε στους νέους είναι ελευθερία και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε το πεδίο ευκαιριών της νεολαίας. Φιλοδοξούμε να είναι διαθέσιμα σε κάθε νέα, σε κάθε νέο, όλα τα μέσα για να κάνουν πράξεις τις πιο ρηξικέλευθες επιλογές τους. Τις πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες τους. Να δημιουργήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματα αυτής της δημιουργίας, εδώ στην Ελλάδα».

ΔΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε και παρατήρηση σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, τα όσα εξήγγειλε και παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν. Ή από υπερφορολόγηση που εξάντλησε ή θα εξαντλούσε τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μέτρα που υποστηρίζουν φυσικά την ελληνική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα έχουν και έντονα αναπτυξιακή διάσταση. Η προοπτική, οι δυνατότητες, η υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις στηρίζεται στην ανάπτυξη που καταφέραμε, στηρίζεται στις επενδύσεις που προσελκύσαμε, στην εξωστρέφεια που πετύχαμε, στηρίζεται στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στηρίζεται στις δουλειές που άνοιξαν» επισήμανε.

Κλιματική κρίση

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε επίσης πως «ο πρωθυπουργός περιέγραψε το Εθνικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική ευαισθησία για το περιβάλλον και βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι όρος επιβίωσης. Είναι όρος επιβίωσης για την ποιότητα ζωής και για την οικονομική ευημερία.

Η τουριστική οικονομία μας στηρίζεται στο κάλλος της φύσης μας. Η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας βασίζονται στην ελληνική φύση. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης λοιπόν δεν έχει στενά οικολογικό χαρακτήρα. Συνδέεται αναπόσπαστα με την προοπτική του λαού μας σε όλα τα επίπεδα και με την ευημερία του».
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr