Οικονόμου: Αν υποβληθεί αίτημα από Τουρκία για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ίσως απαντηθεί θετικά

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον υποβληθεί τέτοιο αίτημα από την τουρκική πλευρά άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. 

«Μέχρι στιγμής τα προγράμματα των δυο ηγετών δείχνουν ότι δεν συμπίπτει η παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αν παρατείνει το πρόγραμμά του ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα συνάντησης αυτό θα εξεταστεί διπλωματικά και πιθανόν να απαντηθεί θετικά. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι καινούριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα θετικά αποτελέσματά της Συνόδου, όπως αυτά αποτυπώνονται τόσο στην Πολιτική Διακήρυξη, όσο και  στη Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο. 

«Μείζονος σημασίας ήταν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν -και απεικονίζονται στην Πολιτική Διακήρυξη- σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ομόφωνα οι ηγέτες των 9 καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε. 

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία και σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. «Οι 9 ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι μέσα και από αυτή τη Σύνοδο έγινε φανερό ότι ο πρωθυπουργός έχει κατορθώσει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια της χώρας και τις επιδιώξεις της σε όλα τα επίπεδα.

Μείωση των προσφυγικών ροών  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Οικονόμου και στη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας σημειώνοντας ότι «η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49% .

Παράλληλα, οι ροές-αφίξεις στο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στα νησιά οι αφίξεις έχουν περιοριστεί κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.

«Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για δομή  που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια δομή που -όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση- βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών - ελεγχόμενων δομών σε Λέρο και Κω. 

 

 

Πηγή: skai.gr