Οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης – Το πλάνο των πρώτων ημερών διακυβέρνησης

Η ακρίβεια άλλωστε επιμένει και εξακολουθεί να απασχολεί τους πολίτες και για την νέα κυβέρνηση παραμένει στοίχημα η πάταξή της και η ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με το βλέμμα στραμμένο στην επομένη των εκλογών και εφόσον οι πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ για να συνεχίσει το πρόγραμμά της για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλο το επιτελείο της Πειραιώς, έχουν ήδη έτοιμο στα συρτάρια τους το πλάνο με τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, το λεγόμενο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών που θα δώσει το στίγμα και το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεδιπλωθεί το σύνολο του προγράμματος της ΝΔ.

Όπως ήδη έχει διαφανεί με σαφήνεια καθ' όλη την προεκλογική περίοδο και του Μαΐου αλλά και την τρέχουσα, από τις ομιλίες και τοποθετήσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και όλων των γαλάζιων στελεχών, οικονομία και υγεία έχουν πρωτεύοντα ρόλο στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.

Η ακρίβεια άλλωστε επιμένει και εξακολουθεί να απασχολεί τους πολίτες και για την νέα κυβέρνηση παραμένει στοίχημα η πάταξή της και η ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Με μία πολιτική όμως που ακόμη και αν συνεχίσει – όπως θέλουν οι πληροφορίες- να στηρίζει για ένα ακόμη χρονικό διάστημα με επιδόματα και pass, ταυτόχρονα θα προωθήσει μόνιμες λύσεις που θα βασίζονται στην ενίσχυση του εισοδήματος και στις αυξήσεις μισθών, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξάλλου, το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ για την περίοδο 2023-2027 δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις μισθών, στη μείωση των ανισοτήτων και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης έχει στο επίκεντρό της την υγεία, η οποία αναδεικνύεται στο μείζον ζητούμενο για την δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας και το 8% των συνολικών πόρων από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στην υγεία.

"Έχουμε ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο, το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε. Θα σας έλεγα ότι οι πρώτες μου προτεραιότητες για την υγεία είναι, πρώτον, να υλοποιήσουμε άμεσα τα δρομολογημένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας. Πολλοί τέτοιοι διαγωνισμοί έχουν ήδη τρέξει και έχουμε ήδη αναδόχους. 'Αρα αυτό το έργο πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα" δήλωσε αναφερόμενος στο χώρο της υγείας ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Προανήγγειλε δε, προσλήψεις στο χώρο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει για την ιατρική στελέχωση των νησιών. "Να ξεμπλοκάρουμε τις προσλήψεις και να βρούμε τρόπο να στελεχώσουμε ειδικά τα ακριτικά μας νησιά.

Εκεί θα χρειαστούμε πιο δραστικές παρεμβάσεις και στο ΑΣΕΠ, πάντα με αξιοκρατία.

Δεν μπορούμε να κάνουμε χρόνια για να προσλάβουμε κάποιον γιατρό για να υπηρετήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας" δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ επανέλαβε τις άμεσες παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στη λειτουργία του ΕΚΑΒ, μεταξύ των οποίων οι αεροδιακομιδές με ευέλικτα ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να κινούνται κυρίως στην ορεινή Ελλάδα και να προσεγγίζουν καταστάσεις όπου το ασθενοφόρο δεν μπορεί να πάει.

Για την υλοποίηση ωστόσο όλων των προτεραιοτήτων και πολιτικών της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον αυτό δείξει η κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, απαιτείται η εύρυθμη και "καλοκουρδισμένη" λειτουργία του λεγόμενου επιτελικού κράτους.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να αφορούν και τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η νέα κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, ήδη μέσα στον Ιούλιο, σχετικά με την επικαιροποίηση – αναβάθμιση του επιτελικού κράτους, την οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Στις άμεσες αλλαγές περιλαμβάνονται και αυτές που επίκεινται στις αρμοδιότητες των υπουργείων.

Αλλαγές, που με τα μέχρις ώρας δεδομένα, θα αφορούν το "σπάσιμο" του Υπουργείου Εργασίας με τη δημιουργία ενός ξεχωριστού Υπουργείου για οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Επίσης το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού θα μεταφερθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείου Παιδείας και τη δημιουργία θέσης Αναπληρωτή Υπουργού και με στόχο να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό.

Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να «σπάσει» στα δύο δημιουργώντας διακριτά χαρτοφυλάκια, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο κ. Μητσοτάκης μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει μέχρι στιγμής.

Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν το Υπουργείο Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρότι φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ θεωρείται πιθανό να συγχωνευθούν το Πολιτικής Προστασίας με το Περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να σχεδιαστούν πιο συνεκτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν τελικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα οριστικοποιηθούν με προεδρικά διατάγματα ώστε να είναι έτοιμα προς υπογραφή αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ψηφιστεί ένα ακόμα κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024, οι πολιτικές για τα τεκμήρια από το 2025 και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την κατάργηση του εντός τετραετίας.

Παράλληλα μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν θα είναι και αυτό που θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.

Πηγή: skai.gr