Οι επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής - Αναλυτές εξηγούν στον ΣΚΑΪ

Την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αλλά και την έκβαση που θα έχει για τα πολιτικά κόμματα, αποκωδικοποιούν μιλώντας στον ΣΚΑΪ ειδικοί πολιτικοί αναλυτές.

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση συνήθως υποβάλλει πρόταση μομφής επειδή επιδιώκει την πρώτη θέση στην πολιτική ζωή της χώρας. Εν προκειμένω σε φάση πανικού μάλλον και σε μάχη οπισθοφυλακής, επιδιώκει αντίθετα να διατηρήσει τη δεύτερη θέση. Έχοντας παράπλευρο στόχο είτε να ωθήσει τον Ανδρουλάκη στην αγκαλιά της ΝΔ, ώστε να τον περιθωριοποιήσει πολιτικά, είτε να τον προσεταιριστεί ώστε να τον ‘’δορυφοριοποιήσει’’». 

Ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης ανέφερε:

«Ο στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης. Η προσδοκία του - μάταιη προσδοκία - είναι ότι στο τέλος της συζήτησης θα βγει λαβωμένη η κυβερνητική αξιοπιστία. Η προσδοκία - διπλά μάταιη αυτή για τον ίδιο - είναι η ικανοποίηση από μία πρωτοβουλία υπέρ του κόμματός του σε μια στιγμή που αυτό αναζητεί μια πολιτική ανασύνταξη, την οποία δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να πετύχει». 

Ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Σεφερτζής δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:

«Είδε σε αυτή την υπόθεση της κακής διαχείρισης της κακοκαιρίας την ευκαιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει κάτι που θα του επέτρεπε να βγει από αυτό τον καθοδικό κύκλο, στον οποίο έχει εμπλακεί ως αξιωματική αντιπολίτευση, τουλάχιστον από πλευράς εκλογικής επιρροής».

Πολλαπλές είναι οι αναγνώσεις επί του ποιος θα βγει ωφελημένος από την τριήμερη κοινοβουλευτική σύγκρουση.  Οι περισσότεροι επιστήμονες πάντως εκτιμούν πως πέραν της εσωκομματικής συσπείρωσης η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει το προσδοκώμενο από τον ίδιο αποτέλεσμα. 

Ο Λευτέρης Κουσουλής είπε τα εξής:

«Πέρα από στιγμιαίους εντυπωσιασμούς στις συγκρούσεις αυτές δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να νοηθεί, καταλυτική νίκη ή ήττα. Όλα είναι μια στιγμή στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Μέσα στη σύγκρουση αυτή οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν πιο καθαρά για τον εαυτό τους ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου. Τίποτα δεν θα κριθεί την Κυριακή αυτή. Όλα θα κριθούν στις κάλπες».

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος ανέφερε:

«Στις περιπτώσεις αυτές που υπάρχει μάχη και αντιπαράθεση ξύλινων και προκαθορισμένων επιχειρημάτων, σπανίως υπάρχει πολιτικός νικητής. Αν προκύψει πιθανότατα θα είναι η πολιτική δύναμη που προσπαθεί να ανανεώσει στην παρούσα συγκυρία το πρόσωπό της. Κι αυτή δεν είναι ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Ο Γιώργος Σεφέρης σχολίασε:

«Είχε αρχίσει η κυβέρνηση εκτός από τη φθορά του χρόνου να σωρεύει και μια πολιτική φθορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι έδειχνε να μην μπορεί να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες της διαχείρισης των κρίσεων με τις οποίες είχε εγκαινιάσει τη θητεία της. Αυτό τώρα με τη συζήτηση στη Βουλή, κατά κάποιον τρόπο, δίνει την ευκαιρία ακριβώς να μηδενίσει το κοντέρ. Να περάσει σε μια αντεπίθεση, αξιοποιώντας ότι είναι τόσο νωπή η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι εντυπώσεις που έχει αφήσει στην κοινή γνώμη».

Αυτό στο οποίο συμφωνούν άπαντες είναι πως η ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία την Κυριακή, θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
 

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr