Κλείσιμο

Οι «εφεδρείες» της κυβέρνησης έναντι της κρίσης και τα επόμενα βήματα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με στόχο τη θωράκιση αλλά και τις εφεδρείες έναντι της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2,6 δις ευρώ στη Βουλή. Ένα οικονομικό “μαξιλάρι” το οποίο η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει σε πρώτη φάση για να καλύψει την επικείμενη “επιταγή ακρίβειας” που θα λάβουν 670.000 δικαιούχοι από τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν την οικονομική “εφεδρεία” για παρεμβάσεις και τυχόν νέα μέτρα που θα απαιτηθούν προς αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Τα επόμενα μέτρα

Όπως ήδη συνέστησε και στους Υπουργούς του ο πρωθυπουργός από το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, αν δεν εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισμένα μέτρα και δεν καταγραφεί η απόδοσή τους, καλό είναι να μην γίνεται λόγος για επόμενα. Εντός του Απριλίου άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες η μόνη ανακοίνωση θα αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ.

Από κει και πέρα στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται όλες οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και αφορούν την ενίσχυση νοικοκυριών , επιχειρήσεων και αγροτών από τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το Μάιο.

Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά μάλιστα, που έχει συζητηθεί πολύ και από κυβερνητικά στελέχη αλλά και από την αντιπολίτευση που το ζητάει διακαώς, είναι ένα σκέλος που απασχολεί πολύ την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός κατά πόσο μία τέτοια παρέμβαση θα έφτανε σε όλη της τη διάσταση στον καταναλωτή.

Εκείνο όμως, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι θα χρειαστεί και επιπλέον στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς όσο θα διαρκεί η κρίση δεν αναμένεται να υπάρξει φρένο στο ράλι των ενεργειακών τιμών.

Ορόσημο η Σύνοδος του Μαΐου

Σε κάθε περίπτωση ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 30-31 Μαΐου, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί η ενεργειακή κρίση και τα φώτα στρέφονται στις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει στις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στην ανάγκη για πλαφόν στην τιμή χονδρικής αγοράς του φυσικού αερίου.

Οι αποφάσεις πάντως των 27, θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το αν θα κινηθεί σε ένα ενιαίο κοινό σχέδιο αντιμετώπισης με τους ευρωπαίους εταίρους μας ή θα προχωρήσει αυτόνομα σε εθνικό επίπεδο.​