Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προτείνει διάλογο με Ελλάδα όπως το 1976

Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και Γαλλία.

Ο Μπορέλ, ωστόσο, κάλεσε τις δύο πλευρές για διάλογο.

Όπως είπε στις δηλώσεις του ο Τσαβούσογλου, «αν η Ευρώπη πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε κι εμείς. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος κρατούν σε ομηρεία τις σχέσεις μας με την Ευρώπη. Να το πούμε και ξεκάθαρα πως το τελευταίο διάστημα μαζί τους είναι και η Γαλλία.»

Μάλιστα, ο τούρκος ΥΠΕΞ θύμισε το πρωτόκολλο της Βέρνης, όπου Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν γεωτρήσεις πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο. «Όπως ξέρετε, με την Ελλάδα μετά από διαπραγματεύσεις είχαν ληφθεί αποφάσεις για τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο. Σας μιλάω για το 1976.»

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

Ο Μπορέλ είπε ότι η Κύπρος μπορεί να μην αναγνωρίζεται από την Τουρκία αλλά έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Συζητήσαμε να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.»

Ο Τσαβούσογλου ουσιαστικά είπε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ Μανώλη Κωστίδη, ότι αν η Λευκωσία ανακοινώσει πάγωμα των γεωτρήσεων για μια περίοδο, να παγώσουν και κάποιες έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που θα ενοχλούσαν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο μεταξύ ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως περιμένουν τη συγγνώμη της Γαλλίας. Ανέφερε, επίσης, ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή. 
 

Πηγή: skai.gr