Ο ρόλος Πολάκη στην προεκλογική τακτική της ΝΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τις ζυγίζει και τις αξιοποιεί κατά το δοκούν στην προεκλογική του ατζέντα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τις ζυγίζει και τις αξιοποιεί κατά το δοκούν στην προεκλογική του ατζέντα.

Η χρονική συγκυρία άλλωστε είναι τέτοια που το ζήτημα Πολάκη -το οποίο έχει αναχθεί για τη ΝΔ σε ζήτημα ΣΥΡΙΖΑ- αναμένεται να είναι “ψηλά” στην επιχειρηματολογία της Πειραιώς κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του προέδρου του, καθώς στόχος της είναι να αναδείξει ότι οι απειλές και η θέσεις του Παύλου Πολάκη δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση, ούτε μπορεί να κριθεί αποκομμένη από αντίστοιχες απόψεις που στο παρελθόν διατυπώθηκαν και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Το Αλέξη Τσίπρα άλλωστε έδειξε και ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο “Υγεία μου 2023 -Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο”, κατά την οποία χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως τον “ βασικό εκφραστή του “πολακισμού”.

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι ακόμη και η καθολική ρήξη με τον Παύλο Πολάκη και η διαγραφή του δεν θα είναι αρκετή, στον χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες, για “αλλαγή ρότας” ώστε να αλλάξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που δημιουργούσαν τέτοιες συμπεριφορές σαν του Παύλου Πολάκη και να απευθυνθεί χωρίς “βαρίδια” στον κεντρώο χώρο που τόσο θέλει να προσεγγίσει.

Μία διαγραφή – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν μπορεί να λειτουργήσει ως “σφουγγάρι” για το κυβερνητικό παρελθόν του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2015 -2019 κυβέρνησε και μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη και με τον Παύλο Πολάκη αλλά και με τον Νίκο Παππά και τότε είχαν τοποθετήσει τον κόσμο του κέντρου “απέναντι” και με υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Το “είτε τους τελειώνουμε, είτε μας τελειώνουν” ήταν μία άποψη που διατυπώθηκε δια στόματος Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά το 2015 και στα “αυτιά” του Μεγάρου Μαξίμου δεν ακούγεται λιγότερο βαρύ από το “αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς δεν θα είναι αλλιώς τη δεύτερη φορά” του Παύλου Πολάκη. Αλλά και οι “γερμανοτσολιάδες”, οι πρόσφατες προτροπές για επαναφορά της δημοκρατίας “είτε με το καλό είτε με το άγριο” ήταν λεγόμενα και ύβρεις πολλές φορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες – όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές- καμία ηγεσία δεν βγήκε να τις μαζέψει, ούτε ζήτησε εξηγήσεις.

Και φυσικά για τη ΝΔ , δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ούτε η περίπτωση της ομόφωνης καταδίκης του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο. Μία απόφαση που αμφισβητήθηκε από σειρά στελεχών αλλά και κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου για μία ακόμη φορά, μία αντιθεσμική συμπεριφορά. “Πως γίνεται να αποπέμπεται από τα ψηφοδέλτια ο κ. Πολάκης για τα όσα έγραψε στο Facebook και να παραμένει σε αυτά ο πρώην υπουργός που καταδικάστηκε για μια επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης”, αναρωτιούνται συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Με όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση η ΝΔ αναμένεται να “διανθίσει” και να ενισχύσει την προεκλογική της ατζέντα διατηρώντας ψηλά το θέμα Πολάκη αλλά και την υποκρισία – όπως λένε -του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αυξήσει και η ίδια την επιρροή της στον κεντρώο χώρο, όπου και με βάση τις μετρήσεις διατηρεί ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται σήμερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου θα έχει επαφές με θεσμικούς φορείς και πολίτες ενώ αναμένεται να ανακοινώσει κατά την ομιλία του το απόγευμα στη Σταυρούπολη και την υποψηφιότητά του και στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης , η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη γαλάζια παράταξη καθώς πρέπει να καλυφθεί το κενό που αφήνει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Το επόμενο βήμα στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των εκλογών είναι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής με κύριο θέμα την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών τοποθετούνται χρονικά την επόμενη εβδομάδα. ​

Πηγή: skai.gr