ΚΑΙΡΟΣ

Νομοσχέδιο για Belharra-Rafale: Σκληρό ροκ στη Βουλή - Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια επιπλέον 3 φρεγατών Belhara, 6 Rafale και 44 τορπιλών για υποβρύχια.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε  «παρών» επί της αρχής  του νομοσχεδίου, καταψήφισε τις διατάξεις για τα 6 Rafale και υπερψήφισε την προμήθεια φρεγατών Belhara και των υποβρυχίων.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών» για τα Rafale και να υπερψηφίσει για τις Belhara, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικό μίξερ» και «απών από το εθνικό μέτωπο».

«Και σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε τέτοιες επιλογές δεν υπάρχουν, κ. Τσίπρα, ταλαντεύσεις. Ακόμα και το "παρών" σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λευκή επιταγή και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δεν προχωρά σε μια συνετή εξοπλιστική πολιτική αλλά σε αλόγιστες σπατάλες.

«Οικειοποιήστε την αγορά εξοπλισμών που γίνονται με χρήματα ελληνικού λαού και φτιάχνετε κομματικό σποτάκι που παρουσιάζεται αντί για το εθνόσημο το κομματικό σας έμβλημα στα φτερά των αεροσκαφών που πληρώνει με τους κόπους του ο έλληνας φορολογούμενος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός επανήλθε και απαρίθμησε συμφωνίες δεν στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τον χαρακτηρίσει «εθνική παραφωνία»

«Δεν συμφωνήσατε τη συμφωνία θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, καταψηφίσατε στρατηγική συμφωνία με Γαλλία, καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό σπάζοντας κάθε κοινοβουλευτική παράδοση. Καταγράφεται η ψήφος σας σήμερα ως ηχηρό παρόν και αντιλαμβάνομαι θα καταψηφίσετε Αμυντική Συνεργασία με ΗΠΑ και μετά μην απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία σε κρίσιμη συγκυρία για την χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει οτιδήποτε για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις αδιαφάνειας και πως αυτή η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έντιμη και θέση αρχών.

«Ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις για θέματα που έχουμε εμείς διαχειριστεί και γνωρίζουμε λεπτομέρειες και τα διαχειριστήκαμε για να έχουν ένα κόστος Α και εσείς το φέρνετε 3 Α δεν θα τα ψηφίσουμε. Αυτή είναι η θέση μας και είναι έντιμη, θέση αρχών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντιπαράθεση υπήρξε και για την αγορά των Belhara, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία και καμιά ουσιαστική διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά φρεγατών και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι οι δαπάνες για την προμήθειά τους δεν θα εγγραφούν για το 2022. 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας είχαν σφοδρή σύγκρουση για την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα την βάση της Αλεξανδρούπολης. 

«Αν κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός σας εμπιστευτεί, έρθετε στα πράγματα, θα καταγγείλετε την συμφωνία; γιατί περισσεύει ο λαϊκισμός», είπε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον». 

Αφορμή για ένταση έδωσε και η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα που είπε στην ομιλία του ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για την παράταξη της ΝΔ, η άμυνα της χώρας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αποκόπηκε μια φράση «ενώ δεν υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της αν δεν υπηρετεί πολιτική ασφάλειας συγκροτημένη».

Πηγή: skai.gr