Νέες συνεργασίες, διαφωνίες και  ζυμώσεις στην «αριστερή πολυκατοικία»

Η πιθανότητα η αντισυστημική ψήφος να ανέβει, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει μέχρι στιγμής να κερδίζει από τη διαμαρτυρία που υπάρχει, αλλά και οι αναποφάσιστοι είναι οι τρεις παράγοντες που προκαλούν αισιοδοξία σε μικρότερους σχηματισμούς.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Κινητικότητα στην «Αριστερή πολυκατοικία» έτσι και αλλιώς υπήρχε ενόψει εκλογών. Μετά τα Τέμπη οι πρωτοβουλίες εντάθηκαν και ορισμένα κόμματα μπήκαν σε διεργασίες προκειμένου να δουν αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών.

Η πιθανότητα η αντισυστημική ψήφος να ανέβει, το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει μέχρι στιγμής να κερδίζει από τη διαμαρτυρία που υπάρχει, αλλά και οι αναποφάσιστοι είναι οι τρεις παράγοντες που προκαλούν αισιοδοξία σε μικρότερους σχηματισμούς. Τα εκτός Βουλής κόμματα το 2019, κυρίως αριστερής ιδεολογίας. προσέγγιζαν ένα ποσοστό περίπου στο 3,7%. Το ισχυρότερο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα ήταν η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 1,47%.

Η μόνη συνεργασία που ευοδώθηκε ήταν αυτή του ΜέΡΑ25 και της ΛΑΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ένα κοινό ψηφοδέλτιο με το όνομα  «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη».

Σήμερα θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή του νέου σχήματος με στόχο να συντονιστεί οργανωτικά, πολιτικά και επικοινωνιακά η προεκλογική εκστρατεία των ψηφοδελτίων.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι επικεφαλής και γραμματείς ο Δημήτρης Στρατούλης και η Μαριάννα Τσίχλη, προερχόμενοι από τη ΛΑΕ που ανανεώθηκε και πραγματοποίησε ήδη το συνέδριό της μετά την αποχώρηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Θα συμμετέχουν πολλά από τα στελέχη που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα τον Αύγουστο του 2015 όπως η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος κ.α.

Η πρόσκληση που έχει απευθύνει η συμμαχία προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει ανοιχτή. Είναι σαφές πως όλες οι Αριστερές δυνάμεις δίνουν μεγάλη έμφαση στη νεολαία όπου τα ποσοστά που παρουσιάζουν είναι και τα πιο υψηλά. Χαρακτηριστικά το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τα exit polls, στις εκλογές του 2019 έφτασε το 6% πίσω από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τους οποίους προτίμησαν το 36,8% και το 30,6% αντίστοιχα.

Πιο δυναμικά από ποτέ έχει μπει στην προεκλογική περίοδο το ΚΚΕ δείχνοντας πως θέλει να «ξεκολλήσει» από το ποσοστό του 5%-6% που κινείται τα τελευταία χρόνια. Επικεφαλής της καμπάνιας, όπως είναι φυσικό, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Κουτσούμπας που έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Καταρχάς με τις περιοδείες του και τις συναντήσεις με τον κόσμο της εργασίας, αλλά και με πιο καινοτόμες εμφανίσεις όπως η παρουσία του στο Luben Tv, καθώς και σε εκπομπή Life Style το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Ο Περισσός παραμένει στη σκληρή γραμμή της κριτικής του καπιταλιστικού συστήματος της εξουσίας, όμως την ίδια ώρα εμφανίζεται περισσότερο επικοινωνιακός και προσιτός προς τον κόσμο. Πολύ θετικά συζητήθηκε και η παρουσία του γραμματέα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στο Παρίσι δείχνοντας πως το ΚΚΕ ακολουθεί την επικαιρότητα. Όπως έκαναν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει λογαριασμό και στο TikTok με το hastag #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ.

Τα βίντεο της ΚΝΕ για άλλη μια φορά κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η «μοναχική» εκλογική πορεία του ΚΚΕ θεωρείται δεδομένη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα μιλώντας πρόσφατα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» να αποκλείει κάθε περιθώρια συμμετοχής σε κυβερνητικά σχήματα ή παροχής ψήφου ανοχής.

«Αποδείχτηκε, πόσο απατηλό ήταν αυτό που έλεγαν κάποιοι, ότι θα μπορούσε το ΚΚΕ να προτείνει 4-5 σημεία ως προϋποθέσεις για να δείξει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Η κυβερνητική πολιτική δεν αφορά 5 τομείς της καθημερινότητας και της ζωής του λαού, αλλά τα πάντα, από την ακρίβεια και τους μισθούς μέχρι τους σιδηροδρόμους και την εξωτερική πολιτική. Φαντάζεστε το ΚΚΕ να ήταν μέρος της κυβέρνησης που «τεμάχιζε» και ξεπουλούσε τον ΟΣΕ και να λέει «εγώ δεν έχω σχέση με αυτό, είμαι εδώ για 5 ζητήματα;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», δηλώνει πως θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της προς τις κάλπες. Αρκετά πριν επισημοποιηθεί η συμπόρευση ΜέΡΑ25-ΛΑΕ έκανε λόγο για «προάγγελο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας πως «η Πλεύση Ελευθερίας δεν πρόκειται ποτέ να συνυπάρξει σε μια επιχείρηση νέας εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των Αριστερών ανθρώπων οι οποίοι δεν νομιμοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και εναγώνια σήμερα αναζητούν την ελπίδα σε πολιτικές ειλικρινείς και αληθινές και όχι σε κάλπικες υποσχέσεις».

Η καμπάνια της εστιάζει στα «6Δ»: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δικαιώματα, Διαγραφή χρέους, Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών. Στις επαφές που πραγματοποιεί η κα.Κωνσταντοπούλου εστιάζει σε θετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την παιδεία, τη υγεία, το περιβάλλον τα κοινωνικά δικαιώματα κλπ.

Πηγή: skai.gr