ΚΑΙΡΟΣ

Νέα σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας με φόντο την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε κυβερνητικές διαρροές, η ΝΔ κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι σε απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες του για την απουσία κοινής κυβερνητικής θέσης διαδίδει ψέματα, ότι τάχα η αξιωματική αντιπολίτευση «σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου».

Σε ενημερωτικό σημείωμά της η ΝΔ χαρακτηρίζει το επιχείρημα «γελοίο», επισημαίνοντας ότι ουδέποτε άφησε αμφιβολία ότι στηρίζει την εθνική γραμμή που επέβαλε η κυβέρνηση Καραμανλή στη σύνοδο του NATO στο Βουκουρέστι το 2008, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Πρόκειται για την ίδια θέση που έχει σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες – απ' ό,τι καταλάβαμε – και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος», αναφέρει η ΝΔ.

Παραθέτει μάλιστα και αποσπάσματα από δύο δημόσιες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017, που επιβεβαιώνουν την πάγια στήριξή της στην εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου.

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει
τη δημοσιοποίηση της θέσης της ΝΔ, ωστόσο διερωτάται αν η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνους τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον νυν αντιπρόεδρό του, Άδωνι Γεωργιάδη.

Νωρίτερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για εμμονική επιμονή της ΝΔ «σε μια κοντόφθαλμη και ανεύθυνη μικροπολιτική στάση, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της χώρας».

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Αθήνα και Σκόπια έχουν εκφράσει μετρημένη αισιοδοξία για την επίλυση του ζητήματος, που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2018. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει διαμηνύσει πως όσο περισσότερο χρονοτριβούν οι δύο πλευρές τόσο περισσότερο πλησιάζει ο εκλογικός κύκλος του 2019, που θα δυσχεράνει τις διαπραγματεύσεις.

Το 2008, ως μέλος της τότε κυβέρνησης ΝΔ, ο κ. Καμμένος είχε υπογράψει τις προγραμματικές θέσεις που υιοθετούσαν τη γραμμή του Βουκουρεστίου, όμως πριν δύο εβδομάδες δήλωσε πως δεν πρόκειται να στηρίξει ονομασία που να περιέχει την ονομασία «Μακεδονία», επιστρέφοντας στη θέση που είχε ενστερνιστεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το 1992.

Χθες Πέμπτη πάλι, μετά το υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, λέγοντας πως δεν θα δεχτεί τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» και πυροδοτώντας εκ νέου συζητήσεις για λύση που θα περιλαμβάνει την εν λόγω λέξη στα σλάβικα.Πηγή: skai.gr