Νέα δεδομένα μετά το βέτο

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σχετικά με τα συμπεράσματα της συνόδου της συμμαχίας, στο Βουκουρέστι.

1) Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης ως στοιχείο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ,
2) Η ανοικτή πρόσκληση των Σκοπίων για νέες διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ,
3) Η παραίνεση οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και
4) Να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, χωρίς να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, έστειλε μήνυμα φιλίας προς στα Σκόπια, λέγοντας ότι στόχος για την Ελλάδα παραμένει η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στα ΗΕ. Επιθυμούμε να γίνουμε φίλοι και εταίροι και να δούμε τη FYROM στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, είπε η κυρία Μπακογιάννη απευθυνόμενη στη γειτονική χώρα, τονίζοντας, όμως, ότι προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας είναι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

• • Σε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους των Σκοπίων η υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι πρόκειται για απόφαση του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη, αλλά μαζί της στάθηκε όλη η συμμαχία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Εμείς θα πανηγυρίσουμε όταν θα έχει λυθεί ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια, σχολίασε ο προέδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος.

Ο Μπους. Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σχολίασε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης συνεχίζεται, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στης Γεωργία και την Ουκρανία, στις οποίες η συμμαχία αρνήθηκε προς το παρόν να τις εντάξεις στους κόλπους της, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την ΠΓΔΜ. Παράλληλα, δήλωσε ευτυχής για την πρόσκληση της Αλβανίας και της Κροατίας.

Απογοήτευση. Βαρύ είναι το κλίμα στη γειτονική χώρα που ήλπιζε σε ένταξή της στη συμμαχία με την υποστήριξη του αμερικανού προέδρου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων υποστήριξε ότι η χώρα του έκανε όλα όσα έπρεπε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας: Τιμωρούμαστε γιατί είμαστε Μακεδόνες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η χώρα του θα επανεξετάσει το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και επέμεινε ότι τα Σκόπια εκπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα κριτήρια για ένταξη αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ελλάδα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός σχολίασε στο Reuters ότι η αναβολή πρόσκληση στη FYROM μπορεί να ενθαρρύνει σκληροπυρηνικούς κύκλους και να προκαλέσει αστάθεια στα Βαλκάνια.

Το επόμενο ραντεβού των Σκοπίων είναι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οπόταν και θα συζητηθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ένα ακόμα κρίσιμο τεστ που αποδεικνύει ότι ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ αλλά και την ΕΕ περνά από την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ουκρανίας και της Γεωργίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι 26 συμφώνησαν στην προοπτική ένταξης των δύο χωρών, χωρίς όμως να προσδιοριστεί αυτό χρονικά.

hspace=2Οι 26 συμφώνησαν να επανεξετάσουν την περίπτωση των δυο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, το Δεκέμβριο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Κανονικά θα επιδοθούν οι επίσημες προσκλήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Κροατίας και της Αλβανίας.

Τέλος, Τσεχία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Για το θέμα αυτό συνεχίζονται οι συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών με την Πολωνία.
Πηγή: skai.gr