Κλείσιμο

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τους «μικρούς» της Βουλής - Τα συμπεράσματα της έρευνας της Pulse

Από την μέτρηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξάγονται πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την τάση του εκλογικού σώματος. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το διήμερο στη Βουλή ήταν ενδεικτικό της πόλωσης μέσα στην οποία τα κόμματα οδηγούνται στην εκλογική αναμέτρηση. Η συζήτηση για τα πανεπιστήμια ήταν το «μέσο εκτόνωσης» των δυνάμεων της Βουλής που ψάχνουν για το καλύτερο δυνατό δημοσκοπικό πλασάρισμα πριν το καλοκαίρι.

Από την μέτρηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξάγονται πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για την τάση του εκλογικού σώματος. Κατ' αρχάς συνεχίζεται η ενίσχυση των δυο «μεγάλων» που δείχνουν πως η πόλωση έχει αρχίσει να τους ευνοεί από πολύ νωρίς. Η ΝΔ (34%) ενισχύεται κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ (26%) με μια μονάδα.

Για την γαλάζια παράταξη το στοίχημα είναι να μην μπει σε έναν κύκλο κυβερνητικής φθοράς χωρίς γυρισμό και φαίνεται πως το κερδίζει σε μια δύσκολη συγκυρία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την ανοδική πορεία με σταθερά βήματα, ωστόσο εξακολουθούν να είναι μικρά. Σε αυτή τη μέτρηση, όμως ανεβαίνει μισή μονάδα περισσότερο από την πλειοψηφία.

Από το γεγονός ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κάνει αυτά τα τρία χρόνια κάποιο δημοσκοπικό άλμα επιβεβαιώνονται όσοι μέσα στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η επιλογή του πρωθυπουργού να μην πάει σε πρόωρες εκλογές βολεύει το κόμμα.

Θύμα της σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του προεκλογικού σκηνικού που έχει στηθεί, φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ. Χάνει μια μονάδα πέφτοντας στο 13%.

Σταθερό παραμένει το ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων στο 5,5%.

Μικρή πτώση στο 0,5% καταγράφεται για την Ελληνική Λύση (4%), στα ίδια ποσοστά μένει το ΜέΡΑ25 με 3%. Οι αναποφάσιστοι στους οποίους στοχεύουν όλες οι δυνάμεις προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους μέχρι και την τελευταία στιγμή είναι στο 8%.

Σχεδόν μοιρασμένο εξακολουθεί να είναι το δείγμα της δημοσκόπησης σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών παρά την καθαρή τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Το 47% (+1% σε σχέση με τον Ιούνιο) προτιμά να γίνουν οι εκλογές μέσα στο 2023 και κοντά στη λήξη της θητείας της.  Το 42% (-1% σε σχέση με τον Ιούνιο) το 2022.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως μιλά περισσότερο στο συναίσθημα όσων αυτοχαρακτηρίζονται κεντρώοι, καθώς κατά 51% επιθυμούν οι κάλπες να στηθούν την επόμενη άνοιξη.

Η υπεροχή της ΝΔ προκύπτει και από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή των ερωτηθέντων για να χειριστεί την ενεργειακή κρίση (34%), τα θέματα οικονομίας (36%) και τα ελληνοτουρκικά (40%).

Τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα είναι 27%, 27% και 24% αντίστοιχα.

Για τους επόμενες μήνες μέχρι τις κάλπες της απλής αναλογικής η εκλογική αντιπαράθεση θα συνεχιστεί να περιστρέφεται γύρω από την καθημερινότητα. Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών, άλλωστε έχουν εστιαστεί προς τους νέους, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, αλλά και τους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το ηλεκτρικό ρεύμα εξακολουθεί να προβληματίζει περισσότερο τους πολίτες - παρά τις παροχές που δίνει το power pass - κατά 36%. Για αυτό άλλωστε και στο σύνολό της η αντιπολίτευση έχει στοχεύσει στο συγκεκριμένο θέμα. Οι τιμές των τροφίμων ανησυχούν κατά 22%, όπως και τα καύσιμα.

Μειωμένη κατά 10 μονάδες είναι η ανησυχία των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά (56% από 66%) που δείχνει πως οι τελευταίες διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ηρεμήσει την κοινή γνώμη.