Ν. Μανίας: Εγώ δεν είπα αυτά που γράφει η κατάθεσή μου

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Μεγάλη αίσθηση και πολλά ερωτήματα, ήγειραν όσα φέρεται να δήλωσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του στην Προανακριτική Επιτροπή ο σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής, Νίκος Μανίας, καθώς ερμηνεύονται ως πιθανοί υπαινιγμοί περί παγίδευσής του με «φύτεμα» αναφορών στην κατάθεσή του τις οποίες ο ίδιος ουδέποτε έκανε όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι ο μάρτυρας αρνήθηκε εκ νέου και μάλιστα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος κατήγγειλε χρηματισμό του Ανδρέα Λοβέρδου από τον Κωνσταντίνο Φρουζή ή κατέθεσε οτιδήποτε για αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων, υποστήριξε ότι οι εν λόγω αναφορές εμφανίστηκαν μετέπειτα ως προς το νόημα αυτό στις καταθέσεις του κι ενώ ο ίδιος είχε απλώς κληθεί να απαντήσει σε τέτοιες κατηγορίες από άλλους μάρτυρες χωρίς ουδέποτε να τα επιβεβαιώσει.

Ο διάλογος που έγινε κατά πληροφορίες έχει ως εξής:

Ε. Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Τι ακριβώς σας είπε η κα Παπασπύρου για επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον σας;

Ν. Μανίας: Ότι υπήρχε μία κατάθεση σε βάρος μου που με ενέπλεκε σε παράνομη δραστηριότητα. Και μάλιστα μία συνεργάτιδα της κας Παπασπύρου με συμβούλευε να λάβω την σωστή απόφαση που ήταν να γίνω μάρτυρας προστασίας δημοσίου συμφέροντος.

Ε. Λιακούλη: Όταν πήγατε στην κα Τουλουπάκη γιατί σας ζητούσε να καταθέσετε επιβαρυντικά για πολιτικούς;

Ν. Μανίας: Σύμφωνα με την κα Τουλουπάκη οσα είχα καταθέσει στην κα Παπασπύρου δεν ήταν αρκετά για να μπω σε καθεστώς προστασίας. Τρεις ή τέσσερις φορές με ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για αξιόποινες πράξεις και εγώ δήλωσα ρητά ότι δεν γνωρίζω αξιόποινες πράξεις. Τότε μου είπαν «αφού δεν ξέρετε εσείς να σας διαβάσουμε εμείς μερικά και να μας πείτε αν τα ξέρετε».

Ε. Λιακούλη: Σας είπαν τί και σε ποιανού κείμενα απαντούσατε;

Ν. Μανίας: Όχι δεν μου είπαν. Δεν γνώριζα ποιος και που τα είχε πει.

Ε. Λιακούλη: Έχετε πει για τον Λοβέρδο ότι γνωριζόταν με τον Φρουζή.

Ν. Μανίας: Όχι εγώ δεν το είπα αυτό. Αυτό μου διαβάστηκε.

Ε. Λιακούλη: Είπατε ότι ο Λοβέρδος δεχόταν στο γραφείο του τον Φρουζή, ότι ο Φρουζής κυκλοφορούσε με σακίδια και μοίραζε λεφτά και ότι ο νομικός του σύμβουλος έδινε εντολές να παγώσει η τιμολόγηση. Κάνατε εσείς αυτή την κατάθεση;

Ν. Μανίας: Όχι. Ποτέ.

Ε. Λιακούλη: Έδωσε ποτέ εντολή ο νομικός σύμβουλος Μπαλασόπουλος να παγώσει η έκδοση του δελτίου τιμών;

Ν. Μανίας: Όχι.

Ε. Λιακούλη: Μα αυτά λέτε στην κατάθεσή σας.

Ν.Μανίας: Εγώ δεν είπα αυτά

Ε. Λιακούλη: Πόση ώρα σας διάβαζαν κείμενα άλλων οι Εισαγγελείς;

Ν. Μανίας: Ίσως και πέντε ώρες. Αυτά μου αναγνώστηκαν ως τμήματα μιας δικογραφίας. Στο δωμάτιο ήμασταν εγώ και οι τρεις Εισαγγελείς Διαφθοράς. Τουλουπάκη, Ντζούρας, Μανώλης.

Ε. Λιακούλη: Αυτά που σας διάβασαν, τα κείμενα άλλων που εσείς δεν τα είπατε, τα είδατε μετά να αποτελούν την κατάθεσή σας;

Ν. Μανίας: Ως προς το νόημά τους ναι.

Κατόπιν τούτου κι αφού ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε πως εκτιμά ότι βρέθηκαν στην κατάθεσή του αναφορές που ο ίδιος δεν έκανε, εύλογα πολλοί βουλευτές της Επιτροπής διερωτήθηκαν αν ο μάρτυρας δεν επιχειρεί απλώς να αποσείσει τυχόν ευθύνες ψευδούς μαρτυρίας και υπαινίσσεται παγίδευσή του γιατί υπέγραψε μια κατάθεση που δεν ανταποκρινόταν στα όσα είχε πει.

Απαντώντας σχετικά σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ, ο ίδιος φέρεται να επικαλέστηκε άγνοια και λανθασμένη κρίση της στιγμής λόγω απουσίας δικηγόρου, εγείροντας το νέο ερώτημα γιατί δεν το είχε καταγγείλει μέχρι σήμερα.

Ερώτηση βουλευτή ΝΔ: Υπογράψατε μία κατάθεση χωρίς να την έχετε διαβάσει;

Ν. Μανίας: Δεν είμαι υπερήφανος γι αυτό.

Βουλευτής ΝΔ: Μα πώς το κάνετε αυτό; Είστε ενήλικας. Έχετε ξανακάνει κάτι τέτοιο; 

Ν. Μανίας: Δεν μου είπαν οι Εισαγγελείς ότι είχα τέτοιο δικαίωμα. Ήμουν εκεί χωρίς δικηγόρο.