Κλείσιμο

«Μύλος» στη Βουλή για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας και τις καταλήψεις στο Κουκάκι

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας κυριάρχησε και σήμερα παράλληλα με τον προϋπολογισμό στην πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με φόντο πλέον και την τριπλή επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι, ανεβάζοντας τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη.
 
Βορίδης: Υλοποιούμε την εντολή του λαού για την επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας
 
Τα αίματα άναψαν όταν, αποκρούοντας τα αλλεπάλληλα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί συνειδητής πολιτικής αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα «Χούντας και αυταρχισμού» κι ότι αντιθέτως η κυβέρνηση υλοποιεί την εντολή του λαού για επιβολή του νόμου και της τάξης, κατάργησης των λεγόμενων άβατων, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και επαναφοράς του αισθήματος ασφαλείας παντού.
 
Τσακαλώτος: Ο λαός δεν σας έδωσε εντολή να καταργήσετε το άσυλο των σπιτιών τους
 
Περνώντας στην αντεπίθεση και παρά τα η διάψευση από την ΕΛ.ΑΣ των πληροφοριών που ήθελαν αστυνομικοί να συνέλαβαν δύο πολίτες από διαμέρισμα δίπλα σε κατάληψη στο Κουκάκι απλώς γιατί δεν διευκόλυναν την πρόσβασή τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε δηκτικά ότι ο λαός δεν έδωσε ποτέ εντολή στη ΝΔ να καταργήσει το άσυλο των σπιτιών του.
 
«Ο λαός δεν σας έδωσε την άδεια να αφαιρέσετε το άσυλο του σπιτιού των ανθρώπων, να μπαίνει η αστυνομία χωρίς ένταλμα και εισαγγελέα, ούτε άδεια, να ξεβρακώνει κοριτσάκια στο δρόμο και το καφενείο. Δεν σας έδωσε τέτοια άδεια. Ο αυταρχισμός χρειάζεται απάντηση. Μας ταράξατε στο νεοφιλελευθερισμό», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βορίδης: Ταυτισμένος με έκνομες ενέργειες ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Σκληρή ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντί να μιλάει για μία υπέρβαση βίας που είναι απολύτως ελεγκτέα γενικεύει την κριτική του επειδή είναι «ταυτισμένος με το χώρο της βίας και των έκνομων ενεργειών» και γι' αυτό όπως σχολίασε δηκτικά θέλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του σε αυτό το χώρο. Τόνισε, δε, ότι οι επεμβάσεις στις καταλήψεις στο Κουκάκι έγιναν παρουσία εισαγγελέα.
 
Χαρίτσης: Εικόνες Βαγδάτης – Βούτσης: Πολιτική Φαρ Ουέστ
 
Στην κόντρα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκησαν με εξίσου επικριτική διάθεση και οι Αλέξης Χαρίτσης και Νίκος Βούτσης, που κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «εικόνες Βαγδάτης στο Κουκάκι» και «πολιτική Φαρ Ουέστ» αντίστοιχα. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα υποστήριξε πως ορισμένα στελέχη της ΝΔ επενδύουν στην «προπαγάνδα της τρομολαγνείας».
 
Θεοδωρικάκος: Τη βία που καταγγέλλετε εσείς τη χρησιμοποιήσατε για τη Συμφωνία των Πρεσπών
 
Η απάντηση ήρθε σε αυστηρό ύφος και υψηλούς τόνους από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι καταγγέλλει την Ελληνική Αστυνομία για βία, ενώ ως κυβέρνηση την είχε αξιοποιήσει για να χτυπήσει πολίτες και να διατηρεί περίκλειστο το Μέγαρο Μαξίμου.
 
«Περίκλειστο και φυλασσόμενο από ΜΑΤ ήταν μονίμως το Μαξίμου επί ημερών σας. Καταφέρατε να είστε απομονωμένοι από κοινωνία. Και τη βία που καταγγέλλετε, γιατί η παίρνει η ΕΛ.ΑΣ τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για όλους τους πολίτες, τη χρησιμοποιήσατε εσείς όταν χτυπήσατε αλύπητα πολίτες που διαδήλωσαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να την ξεχνάτε», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος.