Μπρα ντε φερ Βρούτση - Παππά για τα εργασιακά

Ρεπορτάζ: Ναντίν Χαρδαλιά

Διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση της προστασίας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της αρχής της επεκτασιμότητας, παρείχε από τη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και αντιπολίτευσης, που του επιτέθηκαν με κατηγορίες περί κατάργησης στην ουσία των κλαδικών συμβάσεων μέσω των εξαιρέσεων που προωθούνται δια του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την υπερίσχυση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης σε επιχειρήσεις υπό καθεστώς πτωχευτικής διαδικασίας ή εξωδικαστικού συμβιβασμού.
 
Γ. Βρούτσης: Δεν καταργείται τίποτα - σώζουμε επιχειρήσεις από την κατάρρευση
 
«Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο αποτυπώνει ότι στον πυρήνα του έχει τις ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύει σ’ αυτές. Εμείς είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και στην τήρηση και τη διατήρησή τους. Το κάνει σε όλη τους την έκταση το νομοσχέδιο. Περιορισμοί μπαίνουν μόνο για επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, γιατί είμαστε υπέρ του να παραμείνουν ζωντανές και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Η συρροή, η ευνοϊκή ρύθμιση και η επεκτασιμότητα συνεχίζουν να υπάρχουν. Τίποτα δεν καταργείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης κατά την ακρόαση των φορέων για τον αναπτυξιακό νόμο.
 
Υποστήριξε, δε, ότι οι εργασιακές ρυθμίσεις είναι υπέρ της πλήρους απασχόλησης και «χτυπάνε» την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. «Θέλω να καθησυχάσω τις ανησυχίες σας. Να έχετε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση γιατί θα πάμε μπροστά», σημείωσε ο ίδιος. Επανέλαβε, δε, ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά ένα δυνητικό εργαλείο προς χρήση και διαβεβαίωσε ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο οργανώσεων εργοδοτών κι εργαζομένων διασφαλίζει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα.  
 
Ν. Παππάς: Νομοθετείτε ως διαρρήκτης και λαθρεπιβάτης
 
Οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εργασίας όμως όχι μόνο δεν έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πυροδότησαν και την έντονη αντίδραση του τομεάρχη οικονομίας του κόμματος Νίκου Παππά, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Βρούτση για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
 
«Ήθελα να ήξερα από πού αντλεί αυτή την αυτοπεποίθηση και την έπαρση ο κ. Βρούτσης. Νομοθέτησε δύο φορές. Τη μία ως κανονικός διαρρήκτης με τροπολογίες 5 λεπτά πριν την ψήφιση νομοσχεδίου. Και τώρα ως λαθρεπιβάτης στον αναπτυξιακό. Αφού είναι τόσο καλές οι ρυθμίσεις σας για την εργασία, γιατί δεν τις φέρατε σε χωριστό νομοσχέδιο; Δεν καταλαβαίνετε ότι όταν υπάρχουν δυσκολίες στην οικονομία και διευκολύνετε τις απολύσεις οι επιχειρήσεις θα απολύσουν;», τόνισε ο κ. Παππάς.
 
«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί γιατί είστε απολογούμενοι», αντέτεινε ο Υπουργός Εργασίας.
 
Μ. Κατρίνης: Φέρατε το δήθεν αναπτυξιακό μόνο για τα περάσετε τα εργασιακά
 
Πυρά πάντως δέχτηκε ο ίδιος κι από τον εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Βρούτση ότι χρησιμοποίησαν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ως όχημα για την προώθηση των ρυθμίσεων που «απορυθμίζουν» όπως είπε την αγορά εργασίας, αφήνοντας υπαινιγμούς περί εξυπηρέτησης απαιτήσεων του ΣΕΒ.  
 
Κ. Αρσένης: Κάνετε τις συλλογικές συμβάσεις διάτρητες
 
«Η Τρόικα που κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις ήταν πιο ειλικρινής. Εσείς τις κάνετε τόσο διάτρητες, που να μην έχει νόημα να παλεύουν γι’ αυτές οι εργαζόμενοι», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κρίτων Αρσένης εκ μέρους του ΜέΡΑ25.