Διασταυρώνουν τα ξίφη τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ: Οι λεπτές ισορροπίες και το «ατού» Ανδρουλάκη

Το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φάνηκε και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν της συνέντευξης του Νίκου Ανδρουλάκη στον ΣΚΑΪ 100,3.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό με φόντο το θέμα των παρακολουθήσεων, την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.  Τα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα ήταν πολλά. Από την επίθεση που εξαπέλυσε τόσο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως το διμέτωπο απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί. «Οι πρακτικές Τσίπρα – Καμμένου είναι σχεδόν ίδιες με τις πρακτικές Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έλεγε αυτά, που λέει σήμερα ο κ.Μητσοτάκης. "Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ σου βγαίνει ΝΔ" και τώρα ο κ.Μητσοτάκης λέει τα ίδια».

Ο γρίφος για το αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα συμπορευτεί με το πρώτο κόμμα παραμένει. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων εκτιμάται πως απομακρύνει οποιαδήποτε πιθανότητα επανάληψης της περιόδου 2012 – 2015.  Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του τόνισε πως «ο λαός θα αποφασίσει για τους συσχετισμούς και την κυβέρνηση», ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας που έχουν δοκιμαστεί στην πρωθυπουργική καρέκλα θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία της χώρας. Σε σχέση με τις εκλογές ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη κράτησε αποστάσεις από τη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα που θέλει να στηθούν κάλπες εδώ και τώρα. «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν μόλις ολοκληρωθεί ή έρευνα αυτής της υπόθεσης ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης πηγαίνοντας στην κάλπη να ξέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης σε σχέση με μια υπόθεση η οποία δυστυχώς υπονομεύει ευθέως τη Δημοκρατία και το Κράτους Δικαίου», τόνισε. Είναι εμφανές πως στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως στο τέλος της ημέρας το κόμμα τους θα βγει κερδισμένο δημοσκοπικά από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στα τρία κόμματα αναμένεται να είναι σκληρό το επόμενο διάστημα, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές. Στην Κουμουνδούρου μπορεί να απολαμβάνουν τον «καυγά» που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα σχέδια που κάνουν για την προοδευτική διακυβέρνηση δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς το «ναι» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μιλώντας και στο υπουργικό του συμβούλιο πως οι εκλογές θα γίνουν σε εννέα μήνες από σήμερα δείχνοντας πως θέλει να εξαντλήσει σχεδόν όλο το χρόνο της τετραετίας φτάνοντας σχεδόν έως το καλοκαίρι. Τα δυο πρώτα κόμματα εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ σαν την «πολύφερνη νύφη» παρά το γεγονός ότι αυτό ορκίζεται για την αυτόνομη πορεία του. Ένα μεγάλο ποσοστό στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να έχουν πολύ αρνητική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε η συμπόρευση δεν είναι μια απλή υπόθεση. Την ίδια ώρα η κοινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των επισυνδέσεων της ΕΥΠ, έχει προκαλέσει γκρίνια στη δεξιά πτέρυγα της Χαριλάου Τρικούπη. Όχι όμως κάποιο ρήγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τα συγκεκριμένα στελέχη έτσι απλά στην αγκαλιά της γαλάζιας παράταξης.

Το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φάνηκε και από τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν της συνέντευξης του Νίκου Ανδρουλάκη και από τα δυο επιτελεία: «Με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται: ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας», σημείωναν από την οδό Πειραιώς. Η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση: «Είναι εμφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη να βρει σωσίβιο στην ανάδειξη του κ.Τσίπρα ως της μόνης εναλλακτικής επιλογής δημιουργώντας ένα δίπολο στα μέτρα του. Ευτυχώς για την κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχουν και άλλες επιλογές».

Το μεγάλο ατού του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ από την ανάληψη της προεδρία και μετά. Αυτό που του καταλογίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι πως δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι ο λαός θα αποφασίσει για τους συσχετισμούς και τη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να αποφασίσει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχηγούς. Η ψήφος σε αυτά τα κόμματα σημαίνει αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Και αυτό είναι ίσως το μοναδικό σημείο στο οποίο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζονται. Όλα τα κόμματα, πάντως παραδέχονται πως η ακρίβεια και ο βαρύς ενεργειακός χειμώνας θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων που θα διαμορφώσει μέχρι την άνοιξη του 2023 τις τελικές ισορροπίες.