Μπορέλ: Το Δεκεμβρίο θα παρουσιαστεί έγγραφο με πιθανά μέτρα σε Τουρκία για τα Βαρώσια

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί το έγγραφο επιλογών της ΕΕ με πιθανά μέτρα ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Αυτό δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Συζητήσαμε για τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας που επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια», είπε ο Μπορέλ - μία ενέργεια η οποία αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ζ. Μπορέλ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξέφρασαν και πάλι την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μετουσιωθεί σε «συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Όπως εξήγησε ο Μπορέλ, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία, βάσει της οποίας θα παρουσιαστεί ένα έγγραφο επιλογών στους πρέσβεις στο COREPER, ώστε να ετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. «Το έγγραφο επιλογών για την απάντηση στις τουρκικές ενέργειες θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Πηγή: skai.gr