Μπακογιάννη σε ΣΚΑΪ: Η εκλογή Μπάιντεν πάγωσε Τουρκία, μάλλον θα αλλάξει η στάση του Ερντογάν (vid)

«Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν έχει παγώσει την Τουρκία» τόνισε στον ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα υποχρεωθεί να κάνει ένα βήμα πίσω όσον αφορά την πολιτική του έναντι της Ελλάδας. 

Για τον γαμπρό του Ερντογάν που παραιτήθηκε ανέφερε ότι «η Toυρκία βρίσκεται σε πάρα πολύ βαθιά οικονομική κρίση, κάπου έπρεπε να χρεωθούν τα αποτελέσματα, είναι πραγματικά τραγική η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πρωτοφανής, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι εξαιρετικά λίγα και πάνω σε αυτό έρχεται μια εκλογή Μπάιντεν που έχει παγώσει την Τουρκία». 

Με την εκλογή Μπάιντεν, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, οι Τούρκοι ξέρουν ότι χάσανε έναν ισχυρό σύμμαχο στις ΗΠΑ που πατούσε πόδι και δεν επέτρεπε να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις της αμερικανικής γραφειοκρατίας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου. «Όλα αυτά αλλάζουν πολύ τα δεδομένα αυξάνουν κατά πολύ την ανασφάλεια του Ερντογάν».

Σύμφωνα με τη βουλευτή, ο τούρκος πρόεδρος κάνει μια προσπάθεια εκτόνωσης ώστε να πείσει για τις καλές προθέσεις του, και σε αυτό πρέπει να ενταχθεί το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια. «Στο ερώτημα εκτόνωση ή προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων μάλλον θα πάει προς το πρώτο, αυτή είναι η αίσθησή μου» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννης.  

«Οι Τούρκοι θέλουν διάλογο εφόλης της ύλης. Όλοι πιέζουν την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι με συγκεκριμένο πλαίσιο. Το μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία είναι σαφές: ‘’δώστε δείγματα γραφής’’. Τρεις φορές έχουν φύγει από τον διάλογο οι Τούρκοι» σημείωσε.

Για τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο ανέφερε ότι αποτελεί μια καλή εκλογή για την Αμερική, θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει τις «δυο Αμερικές», καθώς πρέπει να δείξει ότι καταλαβαίνει και τους ψηφοφόρους του Τραμπ, 
και έχει τρομερή εμπειρία. «Στη Γερουσία όσες τροπολογίες πέρασαν διακομματικά φέρουν την υπογραφή του. Θα επιστρέψει στη συμφωνία για το κλίμα, στον ΠΟΕ, θα ξαναβρεθεί σταθερότητα στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ξέρει σε λεπτομέρεια προσωπικά τα προβλήματα της περιοχής μας έχει σχέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Έχει ενσυναίσθηση, σε ακούει σε καταλαβαίνει συμμερίζεται το πρόβλημά σου». ¨

«Πάντα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που με προσέγγιζε ή μου μιλούσε» σχολίασε η βουλευτής. 

Πηγή: skai.gr