Μητσοτάκης: Το 1ο τρίμηνο θα είναι πιο δύσκολο - Ενθαρρυντικά τα δεδομένα από το λοκντάουν

"Είναι βέβαιο ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι πιο δύσκολο από αυτό που εκτιμούσαμε λόγω του δεύτερου και του τρίτου κύματος της πανδημίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σύντομα, εκτός από τα δημοτικά σχολεία που ανοίξανε σήμερα στη χώρα μας, κι άλλοι τομείς της δραστηριότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς θα υπάρχουν περιορισμοί.

Για τα εμβόλια είπε ότι η χώρα μας έκανε πολύ καλή πρόοδο στους εμβολιασμούς, και εκτίμησε ότι στην Ελλάδα, από ένα σημείο και μετά "θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα χρειαζόμαστε" επειδή έχουν παραγγελθεί αρκετά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το λιανεμπόριο και την εστίαση στην Ελλάδα που είναι κλειστά συγκριτικά με την Πορτογαλία όπου λειτουργούν, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τις σχετικές εισηγήσεις θα τις κάνει η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων.

 

 

Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση πήρε μια πολιτική απόφαση την 1η Ιανουαρίου για πιο αυστηρό λοκντάουν για μια εβδομάδα, έχει παραταθεί για μια ακόμα μια εβδομάδα λόγω των περισσότερων κοινωνικών επαφών τα Χριστούγεννα, μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιτροπή θα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ή Παρασκευή και θα παίρνει απόφαση εβδομάδα τη εβδομάδα ή με ορίζοντα τουλάχιστον δυο εβδομάδων και θα αποφασίζει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

"Υπάρχει ανάγκη για συνεχή αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας με βάση τα νέα δεδομένα δεν θα είναι σταθερή πορεία, δεν κινούνται όλες οι χώρες με τον ίδιο συγχρονισμό, δεν βρίσκονται όλες στην ιδία φάση" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε καλά, αλλά δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών" διευκρίνισε. 

Σε ερώτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου. Για την Ελλάδα υπενθύμισε ότι αναλογούν 32 δισ. ευρώ και τόνισε με έμφαση ότι δεν θέλει να υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr