Μητσοτάκης: Θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για την ενέργεια μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Συζήτηση στη Βουλή για όλα τα ζητήματα της ενέργειας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο κυβερνητικό επιτελείο τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμορφώνεται το εθνικό σχέδιο για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη νέα παρέμβαση που ετοιμάζει το ενεργειακό και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να "ξεφουσκώσει" τους λογαριασμούς ρεύματος και να δώσει ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που στενάζουν από την ακρίβεια στην ενέργεια, τέθηκαν επι τάπητος και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς συζητήθηκαν οι κρατικές παρεμβάσεις που σχεδόν έχουν "κλειδώσει" με το δημοσιονομικό τους αποτύπωμα, ενώ συζητήθηκαν και τα θέματα που έθεσαν οι ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες κατά την άτυπη σύνοδό τους.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία επιπλέον στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για όλους και με ορίζοντα αρχικά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν και η κριση δεν τερματιστεί, η ενίσχυση να συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το ενδεχόμενο αυτο "φωτογράφησε" και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις, τι οποίες "ο πολίτης θα βλέπει για όλη τη χρονιά"χαρακτηρίζοντας τις επικειμενες παρεμβάσεις ισχυρές και σημαντικές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και το 2023 σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα υπάρχουν "τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του έτους".

Τα σενάρια παρέμβασης

Το κυβερνητικό επιτελείο "ζυγίζει" δύο σενάρια, το ενδεχόμενο παρέμβασης στη χονδρική τιμή πώλησης, ενώ υπάρχουν και σκέψεις – που πιθανόν να επικρατήσουν- για διπλή παρέμβαση τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική τιμή ρεύματος, με στόχο πάντα μία γενναία μείωση στους λογαριασμούς που θα προσεγγίζει τις τιμές προ κρίσης, όπως εμφατικά τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα  θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας" επανέλαβε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Εκατέρωθεν πυρά για την ενέργεια, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Από την Ηλεία, όπου περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της και υποστήριξε ότι "η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε δεν οφείλεται απλά στην κρίση λόγω του πολέμου αλλά στην κυβέρνηση που  ακολούθησε μια  καταστροφική στρατηγική επιλογή".

Επέμεινε μάλιστα στην άποψη της Κουμουνδούρου ότι η Ελλάδα είναι σταθερά η ακριβότερη στην Ευρώπη στη χονδρική τιμή ενέργειας, ενώ μετακυλίει σχεδόν το 100% του υπέρογκου αυτού κόστους της χονδρικής στον καταναλωτή με την παράλογη και παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής.  "Η ΕΕ έχει μεσοσταθμικά αύξηση 20% στην τιμή της ενέργειας κι εμείς έχουμε πάνω από 75%. Όλο το περιθώριο πηγαίνει σε υπερκέρδη, στα ουρανοκατέβατα κέρδη  των παραγωγών  ενέργειας . " τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε και σχετικής επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα "golden boys" της ΔΕΗ όπως ανέφερε.

Επίθεση στην οποία απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταποδιδοντας τα πυρά και κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ψέματα και τοξικότητα. "Χρησιμοποιώντας μονότονα τα  γνωστά αντιπολιτευτικά κλισέ, ανακυκλώνοντας τα ίδια στερεότυπα και λέγοντας συνέχεια ασύστολα ψέματα, το μόνο που καταφέρνει ο κ. Τσίπρας είναι να επιβεβαιώνει ότι σε ένα περιβάλλον επάλληλων διεθνών κρίσεων μόνο τοξικότητα έχει να εισφέρει...
Αλλωστε στην Ηλεία οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τα ψέματα του και τη μηδενική αξία των υποσχέσεών του και όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί είναι ο άνθρωπος που με την κατάτμηση του Πάτρα – Πύργος δεν δίστασε να ρίξει το έργο στα βράχια προκειμένου να ευνοηθούν όσοι πίστευε ότι θα του εξασφαλίσουν την χειραγώγηση του τύπου  και τον κομματικό έλεγχο της ενημέρωσης. Ο δρόμος ξεκίνησε τώρα γιατί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εργάστηκαν με σχέδιο και μεθοδικότητα. Γιατί έτσι λύνονται τα προβλήματα και όχι με κορώνες και τοξικότητα. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουμε δραστικά και τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Για όλους, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω" ανέφερε στην ανακοίωσή του ο Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr